Nyitókép: Shutterstock

 

Betöltötte már a 47. életévét? Ha igen, akkor lehetséges, hogy éppen ekkor volt a boldogságérzés görbéjének legalján. Egy nemrégiben megjelent tudományos publikáció szerint ugyanis létezik az ember életében az a bizonyos mélypont, vagyis a „középkorúak krízise“.

 

Vajon a boldogságérzet görbéje tényleg U-alakú? Erre a kérdésre kereste a választ David Blanchflower, a Univerzity Dartmouth College professzora, akinek összesen 132 országból sikerült adatokat gyűjtenie.

 

 hirdetes_810x300  

A válasz rémisztő. A boldogságérzés görbéjének az összes vizsgált országban U-alakja van és a legfejlettebb gazdaságokban a mélypontot 47,2 éves kornál éri el. A kevésbé fejlett országokban a mélypont körülbelül 48,2 éves korban jelentkezik.

 

Blachflower professzor a „boldogtalanság“ paraméterei közé azokat az érzéseket sorolta be, amelyek a válaszadóktól származtak. Ide tartozik a kétségbeesés, a szorongás, a szomorúság, a depressziós és az idegeskedés. A vizsgált személyek a boldogtalanságuk okát az álmatlanságban, a magabiztosság elvesztésében és a magukról, mint értéktelen személyről való gondolkodásban jelölték meg.

 

A mélypont után jön a megbékélés

 

Jó hír, hogy az U-görbén a mélypont elérése után ismét emelkedés jön. Az említett mélypont leküzdése után ugyanis mindenki megbékél a tükörben látott képpel. Kiértékeli a saját haszontalanságával kapcsolatos kérdéseket és vagy új értelmet talál az életének, vagy megörvendezteti magát egy ajándékkal.

 

Blanchflower professzor tanulmánya szerint az U-görbe nemcsak azokban az országokban mutatható ki, ahol rendkívül alacsonyak a bevételek, de ott is, ahol magasak. A görbe általános mélységét a munkanélküliség szintje határozza meg. A múlt század 70-es éveiben globálisan sokkal nagyobb volt a munkanélküliség, így a pszichológiai kutatások is nagyobb mértékű boldogtalanságot mutattak.

 

Egy másik tényező, ami szintén befolyásolja a boldogtalanság érzését, az a műveltség szintje. Azok a személyek, akik alacsony szintű műveltséggel rendelkeznek sokkal sebezhetőbbek olyan helyzetekben, amikor rosszabbodás áll be a külső környezetben.

 

A görbét illetően pozitív tényezőnek minősült a házasság. Amennyiben a válaszadók házasságban éltek, kisebb kilengést mutatott az U-görbe, a magányosság és a válás azonban már negatívan befolyásolta a görbét.

 

forbes.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!