Nyitókép: Sky News

 

A ČT24 tájékoztatása szerint nem lehet kizárni, hogy a kínai koronavírus Közép-Európába is eljut.

 

Franciaországban pénteken éjfél előtt megerősítették, hogy immáron három beteget kezelnek koronavírusos fertőzéssel. A franciaországi páciensek az első európai fertőzöttek.

 

 hirdetes_300x300  

A kínai Vuhan városából terjedő vírus már Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában, Tajvanon és az Egyesült Államokban is megjelent.

 

A koronavírus megérkezett Európába. Franciaország két esetet jelentett

 

A legnagyobb veszélyt jelenleg a kínai újév vagy más néven holdújév ünnepe jelenti, ugyanis mintegy 7 millió ember készül elhagyni Kínát, hogy a világ több tucat országának több száz városába utazzon. Elég egy koronavírussal fertőzött hordozó, aki amellett, hogy rengeteg embert veszélyeztethet, még a megbetegedés gyors terjedését is előidézheti.

 

A koronavírusra a szlovák diplomácia is felhívta a figyelmet. Vészhelyzet esetén a szlovák állampolgárok az alábbi telefonszámokat vehetik igénybe:

 

  • Szlovákia pekingi nagykövetsége: +8613911792084
  • Szlovákia hongkongi tiszteletbeli konzulátusa: +85224844568
  • Szlovákia külügyminisztériuma: +421259785978

 

10 nap alatt húznak fel egy kórházat Vuhanban a koronavírussal fertőzöttek számára

Mi az a koronavírus?

 

Egy olyan víruscsoport, ami leggyakrabban a tevéknél és a denevéreknél jelenik meg. Kivételes esetekben ezek a víruscsoportok megváltozhatnak és átalakulhatnak, így az állatok képesek átvinni az emberekre is.

 

Hol és mikor jelent meg ez a vírus?

 

Az új koronavírus (nCov) vagy más néven vuhani koronavírus először 2019 decemberében jelent meg a kínai Hupej tartományban. Itt fekszik a mintegy 11 millió lakosú Vuhan városa is. Az új koronavírus első eseteinek többsége a vuhani piaccal hozható összefüggésben, ahol az élő állatokon és a tenger gyümölcsein kívül elhullott állatokat is árulnak.

 

Hogyan terjed a vírus?

 

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a vírus minként terjed az emberek között, viszont a koronavírus kategóriába tartozó SARS és a MERS vírusok elsősorban cseppfertőzéssel terjednek. Az emberről emberre terjedés mechanizmusa az influenza terjedéséhez hasonlít. Az első elemzések szerint a vuhani koronavírus a kígyókról és a denevérekről terjedt át az emberre.

 

Mi növeli a fertőzés terjedésének kockázatát?

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja, hogy az emberek tartsák be azokat az alapvető szabályokat, amelyekkel csökkenteni lehet a fertőző betegség terjedését. Kínában ez annyit jelent, hogy az embereknek kerülniük kellene a piacokról származó rosszul hőkezelt húsok fogyasztását.

 

Mindemellett rendkívül fontos az alapvető higiénia betartása és a kézmosás is . Ezenkívül az embereknek kerülniük kellene a személyes kapcsolatot azokkal az emberekkel, akiknél megjelentek a betegség tünetei – elsősorban a köhögés és a tüsszögés.

 

A Vuhanba utazó embereknek kerülniük kellene a fertőzött emberekkel való kapcsolattartást, az állatokat, piacokat és az állati eredetű termékeket, nem szabadna betegen utazniuk, korlátozniuk kellene a kapcsolattartást más emberekkel, köhögés és tüsszentés esetén nem kézzel, hanem zsebkendővel kellene eltakarniuk a szájukat, a kézmosást pedig szappannal és vízzel kellene végezniük legalább 20 másodpercen át.

 

Nyolc kínai várost vontak vesztegzár alá, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését

 

Milyen tünetei vannak a megbetegedésnek?

 

A vuhani koronavírusos fertőzés tipikus tünetei közé tartoznak a légzőszervi problémák, a láz és a köhögés.

 

Hatásos-e a megelőző oltás?

 

Sem oltás, sem konkrét kezelési módszer nem létezik erre a vírusra. Mivel vírusos megbetegedésről van szó, ezért az antibiotikumok sem segítenek ellene.

 

A WHO azonban hangsúlyozza, hogy a megbetegedés több tünetét is lehet gyógyítani. A kezelés individuális, ugyanis a konkrét páciens szükségleteitől függ.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.