Nyitókép forrása: pravda.sk

 

A mohi atomerőmű harmadik blokkjában végzett legutóbbi tesztek újabb hiányosságokra mutattak rá, ezért a reaktorblokk átadásának határideje ismét kitolódik, derül ki a Szlovák Nukleáris Felügyeleti Hivatal jelentéséből. Az újabb késedelem az államnak évi 133 millió eurós bevételkiesést jelent, miközben az atomerőmű építésének költségei már az eredeti tervek kétszeresére rúgnak.

 

Az úgynevezett meleg nyomásteszt során hibát tapasztaltak a hármas blokk primer körének nyomását szinten tartó berendezéseknél. Szintén problémát észleltek a hermetikus tér levegőminősége kapcsán.

 

A hermetikus térben található a nukleáris gőzfejlesztő berendezés és a primer körhöz tartozó főbb berendezések is. A hermetikus tér szerepe, hogy üzemzavar esetén (például csőtörés) védje a környezetet – a radioaktív gőzt kondenzálva csökkenti a nyomást és így megakadályozza a radioaktivitás kijutását.

 hirdetes_300x300  

 

A felügyelet már az ezt megelőző ellenőrzésen sem volt elragadtatva az új blokkok állapotától. A felügyelet jóváhagyása nélkül az atomerőmű új blokkjaiba nem illeszthetik be a fűtőelemeket.

 

A Nukleáris Felügyelet hiányosságokat talált a mohi atomerőmű épülő 3-as blokkjában

 

A Szlovák Villamosművek illetékesei már jelezték, hogy a hármas blokk üzembe helyezése ismét tolódni fog, hozzátették azonban, hogy „remélhetőleg” az év végén már beilleszthetik a nukleáris fűtőrudakat a reaktorba.

 

A hármas és négyes blokk üzembe helyezését a Szlovák Villamosművek már korábban is többször elhalasztotta, miközben folyamatosan nőnek a kiadások az építésre. Az atomerőművet Robert Fico első kormánya kezdte építeni, 2,78 milliárd eurós kerettel számoltak. Ez a szám mára 5,67 milliárdra emelkedett, és valószínűleg nem ez lesz a végső összeg.

 

A mohi beruházás biztonságosságáról többször cikkeztek, főleg külföldön, elsősorban Ausztriában, ahol az osztrák alternatív áramtermelő-ipart féltik az olcsóbb nukleáris eredetű áram konkurenciájától. A nemrég megalakult új osztrák kormány programjában is szerepel a mohi atomerőmű üzembe helyezésének megakadályozása.

 

Bár nem kap kellő figyelmet, a mohi atomerőmű a felvidéki magyarok számára is kockázatokkal jár. A nukleáris hulladékot ugyanis magyar lakta járásokban tervezik elhelyezni.

 

Újabb késés a mohi atomerőműnél, rosszul sült el a szivattyúteszt

 

Visszaélések, kifizetetlen számlák, hanyag munka – így néz ki a mohi atomerőmű bővítése

 

CTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!