Még egy hónap áll a rendelkezése azoknak, akik pályázni szeretnének az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként részeként megvalósítandó Kisprojekt Alapra vonatkozó II. pályázati felhívásra (SKHU/ETA/1901) – hangzott el Losoncon a régió települési, intézményei és társadalmi szervezeti részére szervezett találkozón.

 

 

A Kisprojekt Alap Ernyőprojekteinek vezető kezdeményezettje a kassai székhelyű Via Carpatia Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás. Partnerei Kassa Megye Önkormányzata és a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiából Besztercebányai Kerület és a Kassai Kerület, Magyarországról  Nógrád Megye, Heves megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye területéről lehet pályázni. Alapfeltétel, hogy a pályázatban mindkét országból legalább 1-1 partnernek kell lennie (vezető partner, partner), akikhez továbbiak partnerek is csatlakozhatnak.  Az anyagi terheket a pályázók  optimálisan 50-50 %-ban oszthatják meg, de elfogadható a 30-70 %-os, 40-60%-os elosztás is.

 

 

A pályázatot szakemberek értékelik, s akkor kerül elfogadásra, ha eleget tett valamennyi formális követelménynek és a legmagasabb kapható 100 pontból legalább 65 pontot ért el.

 

 

A pályázati felhívás részletes szabályai, az elszámolhatósági és benyújtási szabályok, valamint a pályázatértékelési eljárás részletei innen tölthetőek le.

 

 

A projekt időtartama legfeljebb 12 hónap, a támogatás nagysága legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer euró. Sikeres pályázat esetén a pályázóknak saját költségen kell kivitelezni a pályázatban vállaltak teljesítését, a elnyert összeget az elszámolás leadása és jóváhagyása után kapják kézhez. Ez a pályázat egyik legnehezebben teljesíthető része. Amíg Magyarországon van arra lehetőség, hogy a pályázók kedvezményes állami kölcsönt vehetnek fel ilyen célra, addig Szlovákiában tudomásunk szerint ilyen lehetőség nincs.

 

 

Ami a témákat, illeti két prioritási tengelyen lehet pályázni:

 

  1. Természet és kultúra,
  2. Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása.

 

Az első témakörre 300 000 EUR, a másodikra jelenleg még 2 000 000 EUR áll rendelkezésre. Amennyiben a jelzett összeg a mostani, utolsónak tervezett elbírálási fordulóban nem lenne felhasználva, elképzelhető, hogy még kiírásra kerül egy forduló.

 

 

A pályázati felhívás részleteit Andrea Bérešová és Veronika Mohňanská ismertették, röviden bemutatva néhány sikeres pályázat tartalmát is. Ilyen volt pl. két  könyvtár pályázata, „Egy kattintással  az emlékhelyekhez – jeles emléktáblák Kassán és Miskolcon“ címmel, melynek eredményeként elkészült egy olyan, mobiltelefonokra is letölthető aplikáció, melynek segítségével a városba érkező látogató szinte mindent megtudhat az emléktáblákról (magyar-szlovák-angol nyelven). Egy másik pályázatban egy minden generációt szolgáló játszótér és pihenő park készült el. A „Kulturális múlt és jelen találkozása“ c. pályázatban megújult egy faluközpont.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.