Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Rossz minőségű, ezért csökkent látási viszonyok között felismerhetetlen és olvashatatlan útjelző táblák kerültek ki az R1-es gyorsforgalmi út és a D1-es autópálya mentén.

 

A táblák, pontosabban a táblák jelzései csak nappal és tiszta időben ismerhetők fel, szürkületben, sötétedés után vagy ködös, esős időben a táblák teljesen haszontalanok. Ha valaki nem ismeri a járást, az bizony az útjelzések alapján nem tudna tájékozódni.

 

A SITA hírügynökség beszámolója szerint a nulla fok körüli hőmérséklet beköszöntével az R1-es táblái teljesen használhatatlanná válnak. Ahogy az autó lámpáinak fénye rájuk vetül, csak fekete sávok látszódnak, a jelzések, szövegek nem felismerhetők.

 hirdetes_300x300  

 

A hírügynökségnek nem sikerült kiderítenie, pontosan mibe is kerültek a rossz minőségű útjelzők, de, mint írja, biztosan nem voltak olcsók.

 

A közlekedési minisztériumhoz tartozó Nemzeti Autópálya Ügynökség a SITA kérdésére azt válaszolta, hogy a táblákat az érintett szakaszon „2010 és 2018 között” helyezték el. Az ilyen tág időtartam eléggé szakmaiatlannak tűnik az NDS részéről. Főleg, hogy legfeljebb ahhoz elegendő, hogy a felelősséget egy korábbi vezetésre hárítsák.

 

Az előírás szerinti paraméterekkel rendelkező táblák ugyanis elhelyezésük után 8-10 évvel sem mennek tönkre, főleg nem olyan mértékben, mint ahogy az alábbi videón látszik. Egyértelmű, hogy vagy gyártási hiba történt, vagy rossz minőségű anyagot használt a gyártó, hogy spóroljon (és többet szakítson az állami megrendelésen).

 

A megfelelő minőségű táblák 20-30 évig hibátlanul teljesítik a feladatukat.

 

Az NDS szerint a táblák olvashatóságát ronthatják „bizonyos időjárási és klimatikus körülmények”, mint amilyen a köd, a hirtelen hőmérséklet csökkenés (az alábbi felvételek mindössze -2 fokban készültek).

 

„Olyan fizikai tényezők okozzák, amelyeket nem lehet befolyásolni, csak részlegesen korlátozni.”

 

nyilatkozta az NDS, hozzátéve, hogy megpróbálják majd letakarítani a táblákat, hogy láthatóbbak legyenek.

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!