Nyitókép forrása: mti

 

Ma száz évvel a trianoni halálos ítélet után kijelenthetem önöknek, hogy élünk, és Magyarország még mindig megvan. (…) Nem csak élünk, de ki is szabadultunk az ellenséges gyűrű szorításából – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök 22. évértékelőjében, amelyre a budapesti Várkert Bazár kongresszusi termében került sor vasárnap délután.

 

A magyar kormányfő felidézte: óriási vérveszteségek után Magyarország a vesztesek oldalán fejezte be az első világháborút, az eluralkodó polgárháborús állapotokban a végső döfést végül a kommunista puccs adta meg.

 

„Olyan mélyre süllyedtünk, hogy az ellenségeink Budapest utcáin kedvükre táncoltatták a lovaikat”

 

 hirdetes_810x300  

mondta, hozzátéve, hogy a négy hónappal későbbi békediktátum lezárta a magyarság addigi történelmét.

 

Kijelentette, a veszteség önmagában is lesújtó volt, de még nagyobb bajt jelentett, hogy olyan államok vették körül Magyarországot, mint Csehszlovákia és Jugoszlávia, majd később a Szovjetunió.

 

„Összehúztuk magunkat és túlélésre rendezkedtünk be. Várni kell, amíg az ellenséges államok meggyengülnek, ami meg is történt. Gróf Apponyi Albert szerint Magyarország sírját ásták meg, de mi magyarok ott leszünk a sírásók temetésén”.

 

Jugoszlávia, Csehszlovákia és a Szovjetunió szétesett, Magyarország pedig száz év elteltével is megvan.

 

„Nem csak élünk, de kiszabadultunk az ellenséges gyűrű szorításából. Az újra nemzeti alapokra állított Szerbiával, Horvátországgal, Szlovákiával megtaláljuk a hangot, új szövetségi rendszert építhetünk ki. (…) Hogyan voltunk képesek túlélni ezt a száz évet? A hit volt mindennek a kulcsa. Hiszek egy hazában”

 

fogalmazott a magyar miniszterelnök.

 

Hazazavartuk az IMF-t

 

Orbán ott folytatta, hogy tíz évvel ezelőtt véget vetettek a szocialisták „rémkormányzásának”, és megkezdte munkáját a nemzeti kormány. Magyarország akkor a csőd szélén állt, a munkanélküliség az egekben, az emberek eladósodtak. Mint mondta, hogy ebből fel lehessen állni, helyre kellett állítani a „nemzeti önbecsülést”.

 

„Nem az IMF és az EU pénzéért kuncsorgó nép vagyunk. (…) A Washington és Brüsszel által kijelölt utak járhatatlanok voltak, kitaláltunk egy sajátot. Kitaláltuk és meg is csináltuk”

 

fogalmazott. Kiemelte, az azóta eltelt időben új alaptörvénye lett Magyarországnak, 850 ezer új munkahelyet hoztak létre, „hazaküldték az IMF-t”, a családokat támogatják és elismerést kapnak, a határon túli magyarokat összekötötték az anyaországgal. Orbán hangsúlyozta: tavaly a magyar gazdasági növekedés volt a legmagasabb az egész kontinensen.

 

„Tíz éve zajlik a vita, hogy hogyan értékeljék a gazdasági és társadalmi modellünket. Nevezik kereszténydemokratának, illiberálisnak és a jó ég tudja, hogy még minek. Ilyen államrendszer máshol nincs Európában, talán csak Lengyelországban. Egy egyszerű keresztény törvényből le tudjuk vezetni a legfontosabbakat: egyenlők vagyunk, és azt kell cselekednünk a másik emberrel, amit akarunk, hogy velünk is cselekedjenek”

 

mondta. Hozzátette, hogy a nemzetközi pénzvilág megszorításokat követelt Magyarországtól, de az nemet mondott. „Nem az emberek feje felett kormányoztunk, hanem velük együtt cselekedtünk, ez a nemzeti konzultációra épülő kormány” – fogalmazott.

 

Budapest, 2020. február 16.
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

 

Az elmúlt évszázad legsikeresebb tíz éve

 

Orbán kiemelte, hogy Magyarországot a posztkommunisták vitték csődbe liberális politikájukkal.

 

„A liberális nem más, mint diplomás kommunista. (…) A baloldal továbbra is hitelekből működtette volna az országok, amivel Soros György kezére játszottak volna. (…) Soros György az elmúlt három évtizedben háromszor akarta kifosztani az országot”

 

mondta, azzal, hogy először Antall József idején, aki viszont megakadályozta őt ebben, majd a Postabank felvásárlási kísérletével, amit Horn Gyula akadályozott meg, végül a harmadik próbálkozás a migráció támogatása volt.

 

Orbán kijelentette, hogy az elmúlt tíz év volt Magyarország számára a legsikeresebb időszak az elmúlt száz év távlatában: a gazdaság átlagban 3,5 százalékkal bővült, a külső és belső pénzügyi egyensúly megmaradt. Csökkent a GDP-hez mért államadósság mértéke, a kereskedelmi egyenleg pozitív volt, a társadalmi különbségek sem nőttek, a vagyoni alapú egyenlőtlenség az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

 

Elmondta, megdöntötték az exportrekordot, százmilliárd dollár felett jár Magyarország kivitele, ami eddig a világon 35 országnak sikerült. A gyógyszer előállításában a 18., az autóiparban a 20. helyen áll Magyarország.

 

„Akik a magyar pedagógusokat, oktatásunkat, szakképzésünket gyepálják, lehetnének mértéktartóbbak is. A gyárainkat vezető mérnökök a hazai oktatásból kerültek ki. Több tiszteletet a munkásoknak, több tiszteletet a mérnököknek és a pedagógusoknak.”

 

hangoztatta.

 

Európa mi vagyunk

 

Kiemelte a magyar honvédség felzárkózását is.

 

„Sokat tanultunk az elmúlt tíz évben. Megtanultuk például, hogy nemzeti hadsereg nélkül nincs komolyan vehető ország és nemzeti önbecsülés sem. A honvédség képes megvédeni határainkat és teljesíteni a nemzetközi kötelességeinket bárhol a világon. A magyar honvédség visszatért!”

 

mondta.

 

„Megtanultuk azt is, hogy Európa nem Brüsszelben van, Európa mi vagyunk. Sokáig azt gondoltuk, Európa a mi jövőnk. Most már látjuk, mi vagyunk Európa jövője”

 

hangoztatta.

 

Mint mondta, az ideivel együtt kifejezetten veszélyes esztendők eljövetelét látja. A veszélyek között a klímaválságot, a demográfiai hanyatlást, és az európai gazdaság visszaesését jelölte meg. Klímaváltozás kapcsán kijelentette, beszéd helyett ideje cselekedni.

 

„Bosszant az ostobaság, amikor szembe akarják állítani a gyermekvállalást a klímavédelemmel. Ez kész elmebaj. Ha megmentjük a földet, akkor kinek mentjük meg, ha nincsenek gyermekeink és unokáink? A klíma és természetvédelem hazafias kötelességünk. A kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el. A Magyarországon előállított energia 2030-ban 90 százalékban szén-dioxid-mentes lesz.”

 

mondta, többek között azt is megemlítve, hogy minden újszülött után tíz fát fognak ültetni, ami egymillió fát jelent évente.

 

„Most az a feladatunk, hogy a nemzetet felkészítsük a ránk váró küzdelmekre. A magyarok jól tudják, hogy a próbatételek hozzátartoznak a nemzet életéhez. Azt akarjuk, hogy a magyarok gyarapodhassanak a saját hazájukban.”

 

„Mindig többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk tőle. Mutassuk meg, hogy aki a magyaroknak vermet ás, maga esik bele”

 

fogalmazott Orbán Viktor.

 

Mint mondta, ilyen száz év után itt állni annak bizonyítéka, hogy az Úristennek még vannak tervei Magyarországgal.

 

Magyarország mindenek előtt, az Isten mindenek fölött. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

 

– fejezte be évértékelő beszédét Orbán Viktor.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.