Eufrozina, Kende
  • HUF: 362.73
  • USD: 1.17
  • 10 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Elemző: nem sikerült megoldani az Európai Néppárt és a Fidesz közti konfliktust, de enyhült a helyzet

"Az adatok rávilágítanak arra, hogy a néppárt komoly bajban van"

Nyitókép forrása: pestisracok.hu

 

Az úgynevezett bölcsek tanácsának nem sikerült megoldani azt a konfliktust, amely már hosszú hónapok óta zajlik a Fidesz és az Európai Néppárt között – mondta Deák Dániel, a  XXI. Század Intézet vezető elemzője péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

 

Az elemző elmondta, a háromtagú testületet – amelynek tagja Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke – annyira különböző álláspontra jutott, hogy patthelyzet állt elő.

 

“Tehát egyfajta zsákutca volt ez a bölcsek tanácsa, ráadásul az is nagyon jól látszik, hogy (…) a magyar-német kapcsolatok javulásának köszönhetően az Európai Néppárton belül is csillapodott a helyzet” – fogalmazott, hozzátéve, míg tavaly még “éles üzengetések” voltak, követelték a Fidesz kizárását, és úgy tűnt, hogy véget ér a két párt kapcsolata, most sokkal inkább egy enyhébb konfliktushelyzetet lehet látni.

 

Közölte: Orbán Viktor miniszterelnök nem a konfliktust akarja elmélyíteni, hanem azt szeretné, hogy a néppárt egy új irányt vegyen és megerősödjön.

 

Hozzátette, az adatok rávilágítanak arra, hogy a néppárt komoly bajban van: kevesebb miniszterelnököt ad és a képviselői száma is csökkent az Európai Parlamentben.

 

Az a gyengülés valószínűleg oda vezethető vissza, hogy a néppárt eltávolodott az eredeti értékeitől – vélte Deák Dániel.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket