Nyitókép forrása: Brüsszel, 2020. február 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Mateusz Morawiecki lengyel (b) és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökökkel beszélget a rendkívüli uniós csúcstalálkozón Brüsszelben 2020. február 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Pénteken eredménytelenül zárult a következő hétéves uniós keretköltségvetés elfogadására összehívott rendkívül EU-csúcs. Nem közeledtek tehát az álláspontok a nettó kedvezményezettek és a nettó befizetők között. Fontos megemlíteni, hogy az egyéni ajánlatokkal sem lehetett megbontani sem a V4, sem a Kohézió Barátai nevű országcsoport egységét.

 

Másfél napon keresztül folyt a tárgyalás, különböző összetételű tárgyalódelegációk próbáltak egyezségre jutni a következő, hétéves uniós büdzsé kapcsán. A nettó befizető országok közül négynek nem volt elég takarékoskodó a büdzsé felvázolt tervezete, a nettó kedvezményezettek számára pedig nem volt elég „ambíciózus”.

 

Így Charles Michel, az Európai Tanács elnöke péntek este berekesztette az üléseket, mert nyilvánvalóvá vált, hogy nem születik kompromisszum. A következő, költségvetés miatt összehívandó uniós csúcs időpontját nem pontosították, így a tagállamok néhány hét, vagy akár néhány hónap múlva ülhetnek újra össze. Az sem kizárt, hogy a március végi rendes EU-csúcs alkalmával folytatják majd a vitát a büdzséről.

 hirdetes_810x300  

 

Az  EU-csúcs kudarca a V4 sikere

 

Peter Pellegrini szlovák kormányfő a csúcs kapcsán hangsúlyozta, hogy sem a V4, sem az időközben Ambiciózus EU-költségvetés Barátai névre átkeresztelt kohéziós csoport (V4, Észtország, Horvátország, Málta, Szlovénia, Bulgária, Ciprus, Litvánia, Lettország, Románia, Olaszország, Portugália és Görögország) tagjai nem hagyták magukat megvásárolni néhány százmillió eurós egyéni ajánlatért cserébe.

 

A költségvetési vitában épp az ambiciózusok csoportja és a „fukar négyek” álltak egymással szemben. A Fukar Négyek csoportjába Ausztria, Svédország, Dánia és Hollandia tartozik, és ők azt követelték, hogy az uniós büdzsé a tagállamok bruttó nemzeti össztermékének 1 százalékánál ne legyen nagyobb. Ez 75 milliárddal kevesebb keretösszeget jelentett volna, mint a 2014-2020-as büdzsé.

 

Brüsszel, 2020. február 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) a résztvevõ miniszterelnökökkel egyeztet a rendkívüli uniós csúcstalálkozón Brüsszelben 2020. február 21-én. Balról jobbra António Costa portugál kormányfõ, Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, Robert Abela máltai, Peter Pellegrini szlovák és Juri Ratas észt miniszterelnök. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Megjegyzés: a bruttó nemzeti össztermék, vagy GNP egy adott országhoz tartozó gazdasági szereplők hazai és külföldi bevételeit jelenti. Beletartozik például a külföldön dolgozó szlovákiai állampolgárok jövedelme, de nincs benne egy külföldi cég Szlovákiában megtermelt jövedelme. Értelemszerűen még arányosítva is hatalmas a különbség a gyárakat kihelyező országok és a munkaerőexportáló országok GNP-je között.

 

Ezzel szemben a V4-ek a kohéziós és mezőgazdasági alapokba szánt pénzek változatlanul hagyását vagy növelését követelte. Ők a következő uniós költségvetést valahol a tagállamok GNP-jének 1,3 százaléka környékén tudják elképzelni.

 

A Fukar Négyek nem nagyon találtak szövetségeseket. Nem csak az olaszok, de még a luxemburgiak is amiatt méltatlankodtak, hogy nem hajlandók feladni „szélsőségesen takarékoskodó” terveiket.

 

Péntek este így az történt, hogy az ambiciózusok csoportjának képviselője, a portugál Antonio Costa, és a Fukar Négyek képviselője, a holland Mark Rutte egyszerre jelentették be, hogy nem fogadják el az Európai Tanács elnöke által beterjesztett javaslatot. Az a GNP 1,074 százalékáról szól volna – Közép-Európában Lengyelország és Magyarország lennének a legnagyobb vesztesei a visszavágásnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.