Nyitókép: Körkép.sk

 

Csütörtöktől életbe lép a moratórium. A hírközlés ugyan nem áll meg, de a kampányhajrá véget ér. Mi, újságírók is kifújjuk magunkat, hiszen a Körkép.sk csapatának tagjai a napi szerkesztői munka mellett is kötelességüknek érezték, hogy ha csak lehetőségük adódik rá, ellátogassanak az elérhető közelségben megvalósuló kampányrendezvényekre.

 

Az alábbi képes összeállítás Komjáthy Lóránt és Komjáthy Petőcz Andrea képeiből készült azzal a céllal, hogy 5 párt 13 kampányrendezvényén tapasztalt benyomásokat valahogy megpróbáljuk visszaadni az olvasóknak.

 

Előzetesben érdemes elmondani, hogy a magyar térfélen nagyon indulatos kampányt tudunk magunk mögött, különösen a kormánypozícióból lehanyatló Most-Híd rendezvényei voltak feszültséggel teltek. A kampányrendezvények alkalmával igyekeztünk a háttérben maradni, inkognitóban – már amennyire a nyakunkban lógó fényképezőgép ezt lehetővé tette.

 hirdetes_810x300  

 

Meg is volt az eredménye. Olvasóinknak egyedülálló perspektívát nyújtottunk Érsek Árpád és Bastrnák Tibor (mindketten Most-Híd) „kampánytechnikájából”. Emiatt egyébként szerkesztőnk meg is kapta a magáét egy másik most-hidas rendezvényen, a vegyespárt aktivistái azt vetették a szemére, hogy „tisztességtelen módon szó szerint merte idézni Érsek Árpád miniszter urat”.

 

Mi ennek ellenére azt kívánjuk minden politikusnak, hogy az legyen a legkisebb gondjuk, ha a sajtó szó szerint idézi őket, de megértjük, ha Érsek úr „sajátos retorikai képességeit” hűen visszaadó tudósításaink számára problémát jelentenek. A hiba azonban nem a mi készülékünkben van…

 

A kampánymustra megkezdése előtt szeretnénk minden kedves olvasónknak politikai cirkuszoktól mentes csütörtököt és pénteket kívánni. Reméljük az elmúlt hetek és hónapok munkájával hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a lehető legobjektívebb módon és a legtöbb perspektíva megvilágításával járuljunk hozzá az idei választások sikeréhez. Jelentsen ez bármit. Az biztos, hogy izgalmas néhány nap áll előttünk.

 

Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2019. November 7. Komárom, PS_SPOLU Magyar Platform, programbemutató. A kampány során voltak kellemes csalódások és kellemetlen meglepetések, ez utóbbiak között említhetjük Donáth Anna, a magyarországi Momentum EP-képviselőjének komáromi szereplését. Nyilvánvalóan nincs szüksége a PS-SPOLU-nak ellenségekre, míg olyan külföldi szövetségesei vannak, mint a Momentum. Az PS-SPOLU komáromi programbemutatóján tapasztaltak ráadásul a magyarországi sajtóban is sokáig visszhangoztak.

 

Komáromban mutatták be a PS-SPOLU Magyar Platformjának jelöltjeit

 

Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2019. november 9. Nagymegyer, a Most-Híd két nagyágyúja, Érsek Árpád közlekedési miniszter és Sárközy Irén parlamenti képviselő lakossági fóruma. A Most-Híd listavezetője arról beszél, hogy „nagyon elmegyünk extrémistába”. Bírálta a DAC-szurkolókat „magyarkodásuk” miatt, és hangsúlyozta, hogy mi „nyugodtságban akarunk é’ni”. Arról is beszélt, mennyire mgérte koalícióra lépni a Smerrel…

 

„Egy nulla százalékos párt ne akarja megszabni, kit tegyen a Híd a listára!” – most-hidas lakossági fórumon jártunk

 

Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2020. január 8. Komárom, az MKÖ programbemutatója. A képen a közös magyar listát alkotó három magyar párt elnökei, Mózes Szabolcs (Összefogás), Simon Zsolt (Magyar Fórum) és Menyhárt József (MKP) látható. Vajon van-e közös nevező a parlamenti munka iránti vágyon kívül?

 

Programbemutató után – Óvatos dicséret a Magyar Közösségi Összefogás számára

 

Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2020. január 14. Csicsó, Bastrnák Tibor most-hidas frakcióvezető lakossági fóruma. Bastrnák akkor kijelentéseiből azt emelnénk ki, hogy kvázi elismerte, hogy a komáromi Vág-híd állapota lényegében katasztrofális, és csak azért nem kapta meg a legsúlyosabb állapotbesorolást, mert akkor le kellett volna zárni. Az őt elkísérő Jobbágy József pedig azzal véste be magát rövid távú memóriánkba, hogy kijelentette, Bugár Béla mindent a magyarságért tesz, és nála nagyobb magyar nincs a világon. A másfél órás tömény propagandát (velünk együtt) mintegy hat fős közönség hallgatta végig.

 

„Bugár Béla a legnagyobb magyar! Mindent amit tett, értünk tette” – Most-Hidas kampányrendezvényen jártunk

 

Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2020. február 1. Nagymegyer, OĽANO lakossági fórum, szlovák nyelven, Jaroslav Naď vezetésével. Ez tényleg lakossági fórum volt, a megjelentek nagyságrendekkel többet kérdeztek, mint általában, konfrontatív kérdések is elhangzottak. Hogy miért? Mert a velük szemben ülő jelöltek (Jaroslav Naď, Lukáš Kyselica, Roman Mikulec) a maguk területén szakértőnek számítanak, és képesek voltak egyértelmű választ adni. Például arra is, hogy a kettős állampolgárságot hajlandóak lehetővé tenni a törvény módosításával, de csakis úgy, ha a lépés nincs hatással másik országra (vagyis nem jár szavazati joggal).

 

Az OĽaNO is megváltoztatná az állampolgársági törvényt, de nem fenntartások nélkül

 

Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2020. február 3. Farkas Iván és Iván Tamás (mindketten MKP), az MKÖ dunaszerdahelyi programismertetőjén. Az alig tucatnyi érdeklődőt látva a Baross pályázatok tájékoztatója helyett politikai fórumot tartottak az MKP és az Összefogás jelöltjei. Ez volt azon kivételes helyzetek egyike, mikor a Körkép.sk szerkesztői bekapcsolódtak a beszélgetésbe, és kemény kérdéseket is feltettek a jelölteknek. Jelenlétünk olyannyira meglepte az MKP-s politikusokat, hogy kisebb pánik lett úrrá rajtuk. Azóta sem tudtuk eldönteni, hogy azért, mert kínosnak tartották a szervezési kudarcból származó alacsony nézőszámot, vagy azért, mert esetleg olyat is kimondtak, amit újságírók előtt nem tettek volna meg… A képen épp azon tanakodnak, vajon melyik szerkesztőséghez tartozhatunk.

 

Az egészségügy helyzetéről és geopolitikáról vitáztunk az MKÖ jelöltjeivel Dunaszerdahelyen

 

Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2020. február 5. Dunaszerdahely, az MKÖ lakossági fóruma. Mózes Szabolcs éppen arról beszél, miért nem volt akkora hiba az SaS-szel közös sajtótájékoztató, amelyen a közös lista jelöltjei kvázi lemondtak az autonómia és a Beneš-dekrétumok rendezésének feszegetéséről. Mózes szerint nincs reális esély rá, hogy a következő négy évben bármelyik kérdést meg lehessen nyitni. Helyette amolyan besurranó autonómiát szeretne, apró lépésekben elérni bizonyos engedményeket, hogy aztán később már csak egyetlen lépés távolságra legyen az önrendelkezés. Hasonlót már hallottunk: a kislépések politikája a vegyespárt retorikájában is megjelent. Náluk meg is maradt retorikának…

 

A vörös vonalról is szó volt Dunaszerdahelyen a Magyar Közösségi Összefogás fórumán – Képekkel

 

Őry Péter mintha rosszallóan nézne ránk, amiért újra a nyomukba szegődtünk. Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2020. február 6., Nagymad, az MKÖ lakossági fóruma, egyedi összeállításban. Egy helyen haknizott ugyanis Menyhárt József, Mózes Szabolcs, Nagy József és Őry Péter is. A nagymadi fórum azért volt emlékezetes, mert ezen a találkozón jutottunk először elérhető közelségbe az MKÖ ideológia identitásához. Kiderült, hogy a teljes ideológiai spektrumot, baloldaltól jobközépig le kívánják fedni. Az is kiderült, hogy egy esetleges frakción belül sem várnák el egymástól a pártfegyelmet, tehát értékrendet illető kérdésekben (pl. migráció, Isztambuli Egyezmény) a képviselőik autonóm módon dönthetnek. Ez azért a gyakorlatban felvet bizonyos kérdéseket, de hát, először is be kellene jutni a parlamentbe…

 

Bal- és jobbközép értékrend, migráció és a most-híd stratégiája – ezek is szóba kerültek az MKÖ nagymadi fórumán

 

Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2020. február 7. Komárom, az SaS-es Filip Mónika fóruma. Kevesen voltunk, de ez egy újabb lehetőség volt arra, hogy kezünkbe vegyük az irányítást, és mi kérdezzünk az SaS magyar jelöltjétől. Nem kíméltük őt, rögtön a kvázi versenytársnak (és szövetségesnek) számító OĽANO kampányának hatásáról kérdeztük. Filip Mónikára mindenképpen érdemes volt figyelni a kampány során. Nem csak azért, mert meglepően határozott és következetes a retorikája, hanem mert az SaS közigazgatási programjának megalkotójaként súlya van annak ha a magyar megye realitásáról és a magyar etnikai politikai képviselet legitimitásáról beszél.

 

Az ellenzék kormányalakítási esélyeiről Filip Mónikával – Az SaS fórumán jártunk

 

Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2020. február 11., Kulcsod, a Most-Híd lakossági fóruma. Ez volt az első olyan fórum, ahol a vegyespárt aktivistái kiszúrtak bennünket. Nem tudjuk, mennyiben változott volna Bugár Béla mondandója, ha nem tudja, hogy ott vagyunk, de így is ugyanazokat a kliséket ismételte: Matovič megbízhatatlan, a Smerrel közös koalíció ártott a pártnak de rengeteg eredményt hozott, az MKP-val megállapodtak, de aztán „valaki odaszólt”, hogy ne legyen egyezség, és így tovább. És igen, Bugár Béla élőben is ugyanolyan kioktató és arrogáns, mint a tévében, de szemtől szembe sokkal jobban észrevehető, hogy egyre kevésbé hiszi el saját mondókáját. Vagy csak a kampányolás hiábavalósága nyomta rá bélyegét a hangulatára…


 

 

Cseh Péter. Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2020. február 13. OĽANO lakossági fórum Dunaszerdahelyen, (részben) magyar jelöltekkel. A beszélgetés két legemlékezetesebb alakja az albári Cseh Péter és a zsolnai Ján Marosz volt. Marosz magyar felesége révén egész jól megtanult magyarul. A meglátogatott lakossági fórumok közül talán ez volt az egyik legemlékezetesebb. Részben azért is, mert végig az volt érzésünk, az OĽANO-s jelöltek nem akartak szavazatokat elhalászni az MKÖ elől, és ha el is mondták, hogy számítanak a dunaszerdahelyiek szavazataira, kihangsúlyozták, hogy azt sem bánják, ha helyettük valamelyik szövetségesükre adják le az emberek a voksukat.

 

Jan Marosz. Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

Említést érdemes az is, hogy Ján Marosz elég hosszan beszélt arról, hogy mire lenne szükség a szlovák magyar együttélés és főleg, elfogadás megalapozásához. Többek között az alkotmány preambulumának eltörlését és a történelemoktatás „összehangolását” és a szlovák nyelv oktatásának megváltoztatását említette. Ígérni persze mindent lehet.

 

Szlovákia sosem lesz nemzetállam. Ide is kellene egy Orbán-kaliberű államférfi – OĽANO-s fórumon jártunk

 

 

2020. február 21. Csicsó, MKÖ lakossági fórum. Pártelnökök nélkül zajlott, de ők is szóba kerültek ezen a fórumon. Pár nappal vagyunk Menyhárt József ominózus TA3 televíziós szereplése után. A csicsói hallgatóság nem sokat kertelt, az első adódó lehetőséget kihasználva megkérdezték a jelenlévőket, miért nem volt képes tíz évig bejutni a parlamentbe az MKP? A válaszban a sorok között úgy éreztük, vannak akik olyan népszavazásnak tekintik a mostani választást, amely elmondja majd, hogy ki az, aki pozícióban maradhat, és ki az, akinek kifelé áll a szénája. Meglepetésünkre volt olyan politikus a teremben, aki ki merte mondani, hogy bizony, az MKP legközelebbi elnökének illene bírnia az államnyelvet.

 

A félmilliós kérdés: Miért nem tud tíz éve bejutni a parlamentbe az MKP? – MKÖ-s fórumon jártunk

 

Ennyin múlhat… Fotó: Körkép.sk/KL/KPA

 

2020. február 23. Dunaszerdahely, MKÖ kampányzáró. El kell ismernünk, hogy négy éve nem volt meg az az átütő erő, amivel a dunaszerdahelyi VMK-ban találkoztunk az MKÖ részéről. A pártok vezetői és a listavezető, Bárdos Gyula egymást próbálták túllicitálni beszédeikben, amelyek nem nélkülözték a lelkesítő elemeket. Persze még így is inkább a közhelyek javára billent a mérleg. A hangulat azonban nem volt rossz. Annak ellenére, hogy az MKÖ bejutási esélyei kétesek (bár Menyhárt szerint holtbiztos átlépik a parlamenti küszöböt), a közös listát pedig nem minden választó tudta lenyelni.

 

Győzelmet és bizniszek nélküli magyar képviseletet ígért az MKÖ dunaszerdahelyi kampányzáróján

 

Körkép.sk

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.