Nyitókép forrása: nytimes.com

 

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a tünetekről, a megelőzésről, az eddigi alapstatisztikákról. A későbbi pontosabb tájékozódás érdekében cikkünkben tisztázzuk a koronavírus kapcsán használt elnevezések jelentését, mert több félét is használ a szlovákiai sajtó. Írunk arról is, hogy nem kell azonnal orvost riasztani, ha produkáljuk a tüneteket, de ha megalapozott a gyanúnk, akkor sem kell pánikba esnünk. Arról lesz szó lesz, hogy mi az, amit ne tegyünk, ha fertőzés-gyanúsak vagyunk. 

 

Európában is terjed a koronavírus. Szlovákia határellenőrzéseket rendelt egyelőre az osztrák határnál, de Peter Pellegrini kormányfő szerint a V4-ekkel folytatott egyeztetés keretében a Magyarországgal és a Csehországgal közös határszakaszon is elkezdhetik ellenőrizni az autók sofőrjeit és utasait.

 

Közben a Közegészségügyi Hivatal szórólapokat készített a fertőzés elkerülésének legegyszerűbb de egyben leghatékonyabb módjairól. Egy olyan szórólapot is készítettek, amely a már fertőzés-gyanús személyeket igazítja útba, mikor mit kell tenniük. A Körkép.sk mindkét szórólap magyar verzióját elkészítette (lásd alább).

 hirdetes_810x300  

 

Jelenleg a világon több mint 81 ezer ember fertőződött meg a koronavírussal. A kór eddig 41 országban ütötte fel a fejét, 33 ezer ember felgyógyult a betegségből, közel 2800 nem élte túl a vírust.

 

 

Rövid előzmények

 

A világ legfertőzöttebb területe Kínában, Vuhan tartományban található, a feltételezések szerint innen indult útjára a SARS és MERS koronavírus-fajtákkal rokon új típusú koronavírus, amelyet először 2019-nCoV-ként emlegettek, majd átkereszteltek SARS-CoV-2-re. A COVID-19 rövidítés a „koronavírusos fertőzés” angol megfelelőjének betűszava, a 19 a megjelenés évét jelenti (a betegség 2019 év végén jelent meg). A COVID-19 lényegében egy tünetre utal, mint a SARS elnevezés is (atípusos tüdőgyulladás).

 

A vírus a világba vélhetően egy szingapúri hotelből terjedt tovább a világ több részére, köztük Európába is. A feltételezések szerint a brit vállalat konferenciáján részt vevő kínai személy fertőzte társait, akik aztán hazatérve magukkal vitték a vírust Japánba az USA-ba és Európába.

 

Európában jelenleg Olaszországban tartják számon a legtöbb fertőzöttet, több mint 500 embert. Ráadásul az északi, hegyvidékes területeken jelent meg a kór, ami azért rendkívül veszélyes, mert sok közép-európai iskola az olasz Alpokba vitte diákjait síkirándulásra, és egyébként is, a közép-európai turisták jelenleg is nagy számban fordulnak meg Olaszországban.

 

Szlovákiában egyelőre nem ütötte fel fejét a kór, az eddig elvégzett több mint 100 teszt negatív eredményt hozott, ám egyre-másra veszik fel a fertőzött-gyanús eseteket a kórházakba. Jelenleg 8 óra alatt tudják elvégezni a vírus jelenlétét igazoló vagy cáfoló laboratóriumi teszteket.

 

Koronavírus: Újabb fertőzés-gyanús esetek Szlovákiában, ezúttal a Nagymihályi járásban

 

Melyek a betegség tünetei

 

A vírus különösen erős légúti megbetegedést okoz, a lappangási idő 14 nap. Az első jelek a légszomj, mellkasi fájdalom, magas láz. Szélsőséges esetben a beteg légzőrendszere összeomolhat, ami halálos is lehet.

 

A jelenleg rendelkezésre bocsátott adatok szerint a legveszélyeztetettebbek a 60 év feletti idősek, a legutolsó hírek szerint Olaszországban is főleg idősek, illetve párhuzamosan más betegségben szenvedő személyek vesztették életüket. Az 50-60 év közöttiek körében a halálozási arány 1,3 százalékos, az 50 évnél fiatalabb korcsoportoknál 0,4-0,2 százalék. A betegségnek eddig még nem volt 10 évesnél fiatalabb halálos áldozata.

 

Van gyógyszer?

 

A SARS-CoV-19 ellen egyelőre nincs gyógyszer, olyan gyógyszerek állnak csak rendelkezésre, amelyek a tüneteket enyhítik. Peter Pellegrini kormányfő ma déli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Szlovákia is rendelkezik a tünetcsillapító gyógyszerekkel.

 

Ha valaki a fentebb felsorolt tüneteket tapasztalja magán, az első és legfontosabb, hogy ne essen pánikba. Azok se becsüljék alá a helyzetet, akiknek „hagyományos” légúti fertőzése van (influenzaszerű tünetek). Gyakran mossunk kezet, lehetőség szerint figyeljünk arra, hogy minél kevesebbszer érintsük meg az arcunkat. Illetve, szükség esetén kövessük a közegészségügyi hivatal által készített szórólap utasításait.

 

Koronavírus: A kormány elfogadta, feltöltik a készleteket egészségügyi segédeszközökből

 

Attól, hogy valaki köhög, tüsszög, influenzaszerű tünetei vannak és fáj mellkasa, még nem feltétlenül kapta el a betegséget. Az orvost riasztani akkor érdemes, ha úgy produkálja a tüneteket, hogy korábban fertőzött területen járt (Olaszországban, Kínában, Dél-Koreában, stb.), vagy ha olyan emberrel találkozott, aki fertőzött országokból érkezett haza az elmúlt hetekben. Aki ezt a feltételt teljesíti, annak érdemes beszélnie orvosával, vagy a mentőszolgálattal.

 

Fontos, hogy aki úgy gondolja, koronavírus-fertőzése van, ne menjen kórházba, ahol másokat is megbetegíthet a váróteremben, hanem hívja fel körzeti orvosát vagy a mentőszolgálatot. Mielőtt azonban riasztanánk az orvost, érdemes felhívni az közegészségügy által létrehozott nonstop szolgálatot. Az emberek 0-24 órán keresztül kérhetnek információkat a vírusról, a tünetekről és szükség esetén a teendőkről is a 0917 222 682-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen.

 

Továbbra is érdemes kiemelni, hogy Szlovákiában egyelőre még nem ütötte fejét a kór.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.