Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Február 29-én kerül sor Szlovákia nyolcadik szabad parlamenti választására. A belügyminisztérium sorra adja ki a hasznos információkat a szavazás menetével kapcsolatban, ezeket gyűjtöttük most egybe.

 

A választási kampány szerda késő este véget ért, és csütörtök reggel hétkor érvénybe lépett a mindenre kiterjedő 48 órás moratórium. Továbbra is érvényes a felmérések közzétételének tiltása is. A moratórium urnazárásig tart, nagyjából – ha fennakadások nélkül halad majd a szavazás a választás napján – szombat este 22:00-ig.

 

A választások közeledtével érdemes ellenőrizni a személyi igazolványunk lejárati dátumát. Ugyanis csak személyi igazolvánnyal lehet választani, személyazonosságunkat útlevéllel nem igazolhatjuk. Amennyiben elvesztjük vagy ellopják az személyinket, akkor a rendőrséghez benyújtott, új igazolványra vonatkozó kérvényünk felmutatásával kaphatunk engedélyt a szavazásra.

 hirdetes_300x300  

 

Szavazólapok és karikák

 

Az előző választásokhoz hasonlóan a 25 induló párt és pártkoalíció szavazólapja közül egyetlen egyet választhatunk ki, amelyen legfeljebb 4 nevet (pontosabban, a név előtti sorszámot) lehet karikázni, ellenkező esetben a szavazunk érvénytelen. Ha 5 nevet karikázunk, akkor a karikáink érvénytelenek, de a pártra listájára leadott szavazatunk érvényes – ilyenkor lényegében az első négy jelöltet támogattuk szavazatunkkal.

 

A szavazólap akkor is érvényes, ha bekoszolódott, össze van firkálva vagy gyűrve, feltéve, hogy egyértelműen látszik, a szavazó mely jelölteket karikázta vagy jelölte meg egyértelmű módon.

 

Tévedni emberi dolog, ha véletlenül több jelöltet karikázunk, akkor sem történik katasztrófa, mert a választási bizottságtól kérhetünk új szavazólapot. Fontos: nem csak az elrontott szavazólapot, hanem az összes párt szavazólapját le kell adni, a bizottság pedig ad egy új paksamétát.

 

A fel nem használt szavazólapokat a választónak kötelezően az erre kijelölt urnába kell dobnia, ellenkező esetben 33 eurós büntetést is kaphat. A szavazólapokat tehát tilos kivinni a választási helységből – ez a szabály a korábbi alkalmakkor tapasztalt visszaélések miatt született.

 

Vigyázat, ha egynél több szavazólap kerül a borítékba, akkor a szavazat érvénytelen.

Segítséget és mozgóurnát is lehet kérni

 

Minden választópolgár magával hozhat egy olyan személyt, aki segít neki a szavazólap kitöltésében vagy leadásában, ha ő arra testi fogyatékossága miatt nem képes. Ezt azonban a jeleznie kell helyben a választási bizottságnak. A választási bizottság tagjaitól nem kérhet segítséget.

 

Azok a személyek, akik egészségi állapotunk miatt nem tudnak elmenni a választási helységbe, mozgóurnát igényelhetnek a választás napján közvetlenül a választási bizottságtól vagy a település önkormányzatától.

 

A választásokra február 29-én kerül sor, az urnákat reggel 7 órakor nyitják és várhatóan 22:00 órakor zárják. Ez lesz Szlovákia nyolcadik parlamenti választása, több mint négymillió választópolgárt várnak az urnákhoz. Urnazárás után várhatóan közzéteszik az első exit pollokat, amelyek viszonylagos pontossággal előrevetítik majd a várható eredményeket. A választás estéjén a Körkép.sk is élőben követi majd az eseményeket és a részeredményeket is folyamatosan követi fogjuk. Maradjanak velünk!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.