Nyitókép forrása: illuszráció/aktuality.sk

 

A Pew Research Center (PRC) nemzetközi közvélemény-kutató ügynökség legfrisebb elemzése szerint a szlovák választók nem adnak túl sok hitelt a demokratikus értékek szükségességének.

 

Ez a következtetés nem annyira meglepő, ha megnézzük, milyen pártok és milyen retorika mentén tudtak eddig sikeresen szerepelni a szlovák közéletben.

 

A PRC mostani, 34 országot felölelő kutatása rávilágít arra is, hogy a szlovákiai polgárok egyre kevésbé hisznek a médiának és a politikai elitnek. A megkérdezett szlovákiaiak 45 százaléka válaszolta a felmérésen az, hogy nem bízik a saját országában tapasztalt demokráciában. 52 százalék így is pozitívan nyilatkozott, ám a demokrácia pilléreit illető kérdésekre adott válaszok (lásd lejjebb) bizonytalanságra utalnak. 

 hirdetes_300x300  

 

Különösen magas bizalmatlanság mértéke a briteknél (71 százalék), az oroszoknál (64 százalék)is. A skála másik végén Lengyelország 66 százalék) és Németország áll, ahol a megkérdezettek 65 százaléka bízik az (országában tapasztalt) demokráciában, a második helyen Csehország áll 57 százalékkal.

 

 

Bizonytalanságra utaló jelek

 

A válaszadók 69 százaléka vélte úgy, hogy fontos az igazságos igazságszolgáltatás, ami európai viszonylatban nem egy magas arány, a magyarországiak és a görögök esetében például ez az arány 95 százalék, a svédeknél 93. Ettől függetlenül az igazságszolgáltatás állapota a szlovák válaszadók számára a legfontosabb fokmérője a demokrácia érvényesülésének.

 

A demokrácia második legfontosabb pillérének a PRC szerint a nemi egyenlőséget tartják (67 százalék) – megjegyezzük, ismerve a hazai viszonyokat ebben lehet mérési hiba. Olyan lehetőségek közül lehetett választani (vallásszabadság, választások, szólásszabadság, sajtószabadság), amelyek értelmezése Szlovákiában a rendkívül sajátos politikai viszonyok miatt egyáltalán nem egyszerű. Vegyük példaként azt, hogy a sajtó legnagyobb része oligarchák és politikára befolyást gyakorló üzleti csoportok kezében van már jó ideje. Ilyen körülmények között a válaszadók hajlamosan a könnyen, nutrálisabb választ karikázni a kérdőíven.

 

Beszédes, hogy a szabad civil szférát jelölték meg legkevesebben a demokrácia pillérének 51 százalék), a második legkevésbé fontosnak tartott demokratikus érték az ellenzéki pártok szabadsága. Ez utóbbi egyértelműen a társadalmi megosztottság mélységeire utal.

 

A szlovákiai válaszadók 61 százaléka tartja csupán fontosnak a szabad, demokratikus választásokat.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!