Nyitókép forrása: nytimes.com

 

A külföldi lapokat és szakújságírókat sem hagyta hidegen az esélytelen és kiszámíthatatlan „sötét lóként” emlegetett OĽaNO elsöprő választási győzelme. A baloldali lapok persze a jobboldali populizmus rémképével riogatják olvasóikat, miközben elmorzsolnak néhány könnycseppet a parlamenti küszöbről épp csak lecsúszó progresszívok okán. 

 

A brit BBC közlése szerint a „korrupcióellenes ellenzéki hullám” hozta el az OĽANO számára a győzelmet a február végi parlamenti választásokon.

 

A brit közmédia megjegyzi, hogy a szlovák belpolitikát eddig uraló Smer vereséget szenvedett – elég nagy hibát véve a BBC „balközép” pártnak nevezte a Smert, amely a kampány során szélsőbaloldali és szélsőjobboldali retorikát is mutatott. A BBC tudósítója és elemzője, Rob Cameron úgy fogalmazott, Igor Matovič ”lenyűgöző győzelmet aratott”.

 hirdetes_300x300  

 

Cameron szerint a Smer sosem heverte és sosem heveri ki a Kuciak-gyilkosságot, amelyre Robert Fico kormányzása idején került sor.

 

Elsöpörték a Smert

 

Földrengésszerű fordulat söpörte el a domináns Smert – írta a The Guardian brit baloldali lap internetes kiadása. A lap egy szlovák politikai elemzőre hivatkozva azt írta, hogy Matovič győzelme nem jelenti a „jobboldali populizmus” elutasítását.

 

„Szlovákia felébredt!” – A kormányzópárt döntő vereséget szenvedett a választásokon – ezzel a címmel számolt be a The New York Times az OĽANO győzelméről. A sorok között persze az amerikai baloldali lap az uniós zászlóra esküdő progresszív pártok kudarca miatt kesereg, Matovičot pedig populistának nevezi (a PS-SPOLU-nak ezer szavazat hiányzott a parlamentbe jutáshoz). A NYTimes is a Kuciak-gyilkosságot jelölte meg fordulópontként a szlovák belpolitikában:

 

„Egy újabb forradalom jelképévé vált, a hatalmas oligarchák és a mélyen gyökerező korrupció elleni csata jelképévé. Az oligarchák és a korrupció két évtized alatt leépítette az állami intézményekbe és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat”

 

írta az amerikai lap.

 

A Foreign Policy „Közép-Európa nagy liberális reményeinek vége” címmel közölt elemzőírást a szlovákiai választásokról. Jellemző, hogy az egyébként neves külügyi szaklap szintén a PS-SPOLU fiaskója miatt méltatlankodik, az ő domináns kormányszereplésük ugyanis liberális szigetet jelentett volna a ”jobboldali populista” közép-európai országok között. Mármint az FP szerint.

 

A szaklap szerint az OĽANO kiszámíthatatlan párt.

 

„Bekövetkezett az a forgatókönyv, amely a leginkább aggasztotta a liberálisokat: Szlovákia Orbán Viktorral és a lengyel PiS-szel megegyező oldalon kapna új kormányt”

 

fogalmaz a lap.

 

Abban egyetlen szakújságíró sem kételkedik, hogy Szlovákiában az elmúlt nap eseményei politikai változást hoznak majd.

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írta, „Peter Pellegrini kormányfő szociáldemokratái súlyos vereséget szenvedtek. Nehéz koalíciós tárgyalásokra van kilátás, mert sokan az aktivista-politikus Matovičot kiszámíthatatlannak tartják. A Smer korszaka lezárult”

 

A Die Welt jobboldali német lap Matovičot idéző címmel jelentette meg beszámolóját: „Most végleg legyőzzük a maffiát”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!