Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Újra a mohi atomerőműben razziázott a NAKA, ezúttal azonban nem kifizetetlen számlák, hanem rossz minőségű csövek vásárlásával és beépítésével kapcsolatos. Egyre több a botrány a mohi atomerőmű építése kapcsán, a projekt elképesztően megdrágult, a megtérülés kétséges, az osztrákok pedig sajtóhadjáratot indítottak ellene, de senki sem meri megkérdőjelezni a projektet, amelyre összesen 5,7 milliárd eurót fordít az állam.

 

Több  mint száz rendőr részvételével zajlott a mohi atomerőműnél a NAKA  Atom fedőnévre hallgató akciója, amelyet a hivatalos közlése szerint „különöse súlyos csalás bűncselekménye” okán indítottak. Egyelőre a rendőrség csak annyit árult el, hogy az ügy közvetlen kapcsolatban van az erőmű épülő 3-as és 4-es blokkjával.

 

A szlovák Denník E gazdasági lap értesülései szerint azonban rossz minőségű csövek miatt vették elő az orosz-cseh tulajdonosi hátterű Škoda JS nevű cég képviselőit, illetve beszállítóit. A történet itt kettéválik, az egyik megfogalmazás szerint a csövek nem voltak megfelelő minőségűek, a másik szerint durván túlárazottak voltak. Sőt, valójában az sem kizárt, hogy mindkettő eset fennáll.

 hirdetes_810x300  

 

Atom-művelet: A mohi atomerőműben razziázott a NAKA – megint

 

Túlárazott vagy hibás csövek

 

A sajtó értesülései szerint valószínű, hogy a cseh-orosz beszállítócég is nagyban hozzájárult az atomerőmű-bővítés brutális megdrágulásához. Az építkezések 2007-es megkezdése óta az eredeti 2,8 milliárd eurós költségvetés mára 5,7 milliárd eurósra hízott, az átadást pedig vagy technikai hiányosságok vagy lemaradás miatt mindig kitolják.

 

Az 5,7 milliárdos elképesztő összeg miatt a projekt tulajdonosa, a Szlovák Villamosművek adósságspirálba került, jelenleg nem tud osztalékot fizetni részvényeseinek, vagyis az államnak sem.

 

A hírek arról szólnak, hogy már a legutóbbi mohin történt razzia is egy tízszeresen túlarázott beszerzés kapcsán indult, amelynek kapcsán a rendőrség tavaly novemberben két személyt vett őrizetbe.

 

Hasonlóan nagy károkat okozott egy harmadik ügy: hibás hegesztések és kábelezések miatt egy egész munkafázist kellett megismételni, a költségeket természetesen a Villamosművek, vagyis az adófizetők állták.

 

Mohi atomerőmű: a legutóbbi tesztek újabb hiányosságokra mutattak rá

 

Pénz van, hatékonyság nincs

 

Ahogy oly sok kulcsfontosságú projektet (felsővisnyói alagút, a pozsony-rázsochy kórház lebontása, de példaként említhetjük a leköszönő kormány által megversenyeztetett 300 milliós vasútfejlesztési projektet, de akár a szlovák nemzeti stadiont is), ebben a projektben is olasz kivitelezők működnek közre. Azért csak közre, mert a munka nagy részét tovább adják alvállalkozóknak, így jelentős részben csak átfutnak rajtuk a pénzek, és bizony nem egyszer elakad a pénz útja. Körbetartozások miatt is járt már a rendőrség a mohi atomerőműben.

 

A 2016-os razzia során egy kassai vállalat ügyvezetőjét tartóztatták le, aki hanyag munkájával 22 millió eurós kárt okozott, mivel újra el kellett végezni egy megbízhatóbb kivitelezővel a munkákat.

 

A kivitelezés során bizony részmunkák esetében egymásnak adták a kilincset a cégek. Nem a jó értelemben. Azirányításellenőrzési rendszerre még jópár évvel ezelőtt kiírt tendert eredetileg (megint) egy olasz cég nyerte meg, a Techimp, csakhogy a Villamosművek módosította a közbeszerzést, és az új versenyben a legalacsonyabb ajánlatot a bolgár Enemona adta.

 

Az Enemonda azonban nem fejezte be a munkát, 2012-ben otthagyta a projektet. Így újra a Techimp került képbe. Mivel egy már lezajlott tenderbe kerültek bele, az első megrendelések csak pár milliósak voltak. De aztán váratlanul 90 millió euróra emelkedett a részmunka költsége a Techimp javára, és csak a hármas blokk esetében. Az eredeti költségvetés 100 millióról szólt, de két reaktorblokkra összesen.

 

Végül azonban a Techimp sem fejezte be a munkát, helyét az I&C Energo vette át, amely a Villamosművek társtulajdonosa, Daniel Křetínský érdekeltségébe tartozik.

 

Újabb késés a mohi atomerőműnél, rosszul sült el a szivattyúteszt

 

Az osztrákok aggódnak,a Villamosművek mellébeszél

 

A fenti példák nem épp a kivitelezés rendezettségéről árulkodnak, pedig mégiscsak egy atomerőműről van szó.

 

A projekt ellen Ausztriában sorra születnek az rémhírterjesztéssel határos oknyomozó riportok, csakhogy az azokban megemlített hiányosságokat a Villamosművek képtelen volt cáfolni, helyette a nemrég Mohira látogató nemzetközi ellenőrcsoportra hivatkozva nyilatkozták, hogy „semmi olyan hiányosságot nem találtak, amely okot adna a nukleáris fűtőelemek telepítésére”.

 

A Villamosművek ugyanis egyre többször említi meg, hogy végre szeretné a radioaktív fűtőelemeket elhelyezni a hármas blokkban. Hab a tortán, hogy az elhasznált fűtőelemeket a tervek szerint majd a déli járások valamelyikében helyeznék el.

 

Kiszivárgott videó: 2018-ban felrobbant a mohi atomerőmű épülő blokkjában az egyik dízelgenerátor

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!