Nyitókép: aktuality.sk

 

Peter Pellegrini leköszönő kormányfő csütörtök reggel 6 órától rendkívüli állapotot léptet érvénybe Szlovákia egész területére. Az elsőre ijesztő kifejezés egyelőre a lakosság számára nem jelent majd különösebben nagy eltérést az előző napok során bevezetett intézkedésekhez képest.

 

Pellegrini elmondása szerint a rendkívüli állapot kihirdetésére azért van szükség, hogy az állam és az állami szervek kikényszeríthessék a cégektől, hogy szolgáltatásaikat, termékeiket ne külföldre, vagy más cégeknek, hanem az államnak adják el, ha annak szüksége van rájuk. A kormányfő kiemelte, hogy az intézkedés az egészségügyben használatos termékekre, gépekre fog vonatkozni.

 

A rendkívüli helyzet elrendelésével az állam megspórol egy csomó papírmunkát, lerövidülnek egyes határidők, így elvileg gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd eljárni az egyes ügyekben.

 hirdetes_810x300  

 

A kormányfő szerint ráadásul, bár saját bevallása szerint reméli, hogy erre nem kerül sor. de az egyszerű embereket is kötelezhetik arra, hogy megtegyék, amit az állam szeretne.

 

A fentiek a gyakorlatban azt jelentik, hogy ha például egy gyárnak van a raktárában lélegeztetőgép, akkor azt kénytelen lesz az államnak eladni, ha az egyes állami szervek szerint arra az államnak (ebben az esetben a kórházaknak) szüksége van.

 

A Chirana, lélegeztetőgépeket gyártó cég raktárában például jelenleg 5 lélegeztetőgép található, tizenötöt már eladott külföldre. A rendkívüli állapot életbe lépése után a még raktáron lévő gépeket kénytelen lesz az államnak eladni, ha az igényt tart rá, még akkor is, ha már van szerződött vevője a gépekre.

 

Erre azért lenne szükség, mert ha nő a koronavírussal fertőzöttek száma, akik tüdőgyulladást kaptak, és a kórházakban már nem lesz szabad lélegeztetőgép, akkor az államnak gyorsan vennie kell, és nem lesz ideje tárgyalásokra, alkudozásokra.

 

A rendkívüli állapot a magánkórházakat is kötelezheti arra, hogy felvegyék a koronavírusos betegeket, akiket egyébként elküldenének.

 

Pellegrini hangsúlyozta, hogy nem szeretnék korlátozni a lakosságot a mozgásában, így kijárási tilalmat nem rendelnek el – remélhetőleg odáig nem fajul el a helyzet.

 

Iskolabezárások, karantén, mobillekövetések

 

Bár több település és megye már bezárta a legtöbb oktatási intézményt, csütörtökön a válságstáb dönthet arról, hogy országosan elrendeli az összes iskola és óvoda bezárását. Ezzel kapcsolatban a városoknak és megyéknek konzultálniuk kell a gyártókkal és a sok embert foglalkoztató cégekkel, hogy tudjanak alkalmazkodni az iskolabezárásokhoz.

 

A válságstáb arról is dönt majd, hogy kötelezik-e a külföldről hazatérő összes polgárt a 14-napos karanténra, vagy meghagyják az eddigi intézkedéseket.

 

Peter Pellegrini arról is beszámolt, hogy a mobilszolgáltatók felajánlották segítségüket, kiadják mindenki adatát, aki külföldről lép be az országba, azzal együtt, hogy előtte hol és meddig tartózkodott. Ezzel segítenének lefülelni azokat, akik a karanténtól való félelem miatt letagadják, hogy külföldön voltak.

 

A válságstáb csütörtökön arról nem fognak tárgyalni, hogy korlátozzák-e a bevásárlóközpontok és éttermek nyitvatartását. Pellegrini csak felszólította az üzemeltetőket, hogy foglalkozzanak a kérdéssel.

 

A kormányfő Nagyszombat megye neheztelésére reagálva jelezte, hogy minden megyében három tűzoltóautó fog besegíteni a betegektől levett minták szállításába.

 

További fejlemények:

 

Szlovákia kemény intézkedéseket vezet be a koronavírus miatt. Az iskolákat, reptereket és az éttermeket is bezárják

 

dennikn.sk, Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: koronavírus

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.