Nyitókép: AP Photo/Frank Augstein

 

A koronavírusnak a lappangási ideje a legveszélyesebb, ugyanis ez idő tájt az emberek nem tudják, hogy fertőzöttek, így másokat is megfertőzhetnek.

 

Az RTV Szombati dialógusok c. műsorának vendégei között ott volt a Szlovák Tudományos Akadémia virológusa, Fedor Čiampor, az egészségügyi minisztérium egyik szakembere, Jozef Šuvada, az OĽaNO egészségügyi miniszterjelöltje, Marek Krajčí, a Szlovák Orvosi Kamara elnöke, Ondrej Sukeľ, valamint a Magánorvosok Szövetségének elnöke, Marián Šóth, akik mind az állam felkészületlenségét kritizálták.

 

 hirdetes_810x300  

Egyetlen egészségügyi rendszer sincs felkészülve a koronavírus okozta helyzetre

 

 „Ennek a vírusnak nagyon hosszú a lappangási ideje, ezért olyan emberek is terjeszthetik, akiknek egyáltalán nincsenek tüneteik, a körülöttük lévő embereket mégis veszélybe sodorják“

 

– mondta Krajčí, majd hozzátette: a legjobb megelőzés, ha az emberek otthon maradnak. Véleménye szerint egyetlen egészségügyi rendszer sincs felkészülve arra a helyzetre, amit a koronavírus hoz magával.

 

Krajčí szerint az egészségügyi minisztérium jobban is felkészülhetett volna a járványra, ha lett volna egészségügyi minisztere.

 

„Az ilyen helyzetre minden kórháznak el kellene készítenie egy tüdőosztályt. A kórházba való belépés előtt betegosztályozást kellene végezni, emellett minden egyes intézményben válságmenedzsernek kellene lennie, akinek felelnie kellene a helyzetért“

 

– hangsúlyozta, majd hozzátette: funkcióba lépése után az lesz az első feladata, hogy védőfelszerelést biztosítson az összes egészségügyi alkalmazottnak, beleértve a gyógyszerészeket is.

 

A járvány két hét múlva fogja elérni kicsúcsosodását

 

Čiampor virológus szerint Európában a koronavírus két hét múlva fogja elérni a kicsúcsosodását, de azt nem lehet megjósolni, hogy mennyien fognak megfertőződni. Véleménye szerint a kormány korlátozó intézkedései helyesek, mert lassítják a vírus terjedését.

 

 „Ez a vírus egy felkészületlen népességre talált rá, az egész helyzetet pedig a kéthetes lappangási idő bonyolítja, amikor az ember úgy terjesztheti a vírust, hogy nem is tud róla“

 

– jegyzete meg, majd hozzátette: az ilyen esetek felderítésében a gyakori tesztelés segítene, de Szlovákiának erre nincs kapacitása. A virológus szerint az oltóanyagot hiába várni, szerinte a kifejlesztése évekig, sőt évtizedekig tarthat.

 

Šuvada az egészségügyi tárcától szintén úgy véli, hogy Szlovákiában a fertőzöttek szám az elkövetkezendő két hétben fog megemelkedni. Hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy mindenki, aki tud, otthon maradjon, és csak szükséges esetben menjen ki.

 

„Akármilyen más viselkedés felelőtlen magunkkal és a közösséggel szemben is, ugyanis minden fertőzött személy minimum két embert fertőz meg“

 

– hangsúlyozta.

 

A szájmaszkok már hónapok óta hiányoznak

 

Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetsége elnökének elmondása szerint már hónapok óta próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy hiány van a védőfelszerelésekből. Šóth bízik abban, hogy legalább az orvosok megkapják az egyszer használatos szájmaszkokat a jövő hét folyamán.

 

„Akut hiány van a szájmaszkokból és a légzőkészülékekből, valamint a fertőtlenítőszerekből. A páciensekkel közvetlenül érintkező orvosok – körzeti orvosok, nőgyógyászok – nem tudják honnan beszerezni ezeket az eszközöket, mert egyszerűen eltűntek a piacról”

 

– magyarázta.

 

A gyógyszertárakban is kritikus a helyzet

 

Az Orvosi Kamarától Sukeľ azt hangsúlyozta, hogy a gyógyszertárakban is kritikus a helyzet. Elmondása szerint a gyógyszereket szállító vállalatok nem győzik a szállítást, így még a gyógyszerészek többségének sem jut szájmaszk és fertőtlenítő gél.

 

„Fennáll a veszélye annak, hogy be kell zárnunk a gyógyszertárakat“

 

– mondta, majd mindenkit megért arra, hogy ne vásárolják ki feleslegesen a gyógyszertárakat, mert a végén nem marad gyógyszer azoknak, akiknek valóban szükségük van rá.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.