Nyitókép: Buday Mária

 

Elmaradnak gyönyörű-szép nemzeti ünnepünk külső megnyilvánulásai, amikor is az 1848-49-es forradalom és szabadságharc dicső napjaira emlékezünk. Volt már ilyen, nem is olyan rég, pontosan hét esztendővel ezelőtt, 2013-ban.

 

Akkor hirtelen, váratlanul jött a baj, nem alattomosan lopakodva. Egyszeriben csak ránk tört a tavaszváró márciusban a kegyetlen téli idő, mely szinte megállította az életet. Bár előző este már sejteni lehetett a bajt, mert zord, kemény hideg érkezett, szálingózott kissé a hó is, és az időjárás jelző hóvihart „ígérgetett”. De senki sem gondolta, hogy képzeletünket felülmúló méreteket ölt. Akkor még nem sejtettük, hogy ez a hóvihar teszi majd emlékezetessé nemzetünk szabadságharcának szép ünnepét.

 

Egressy Béni, Buday Mária felvétele

 

 hirdetes_300x300  

Aztán március 15-én reggel, amikor kinéztünk az ablakon, nem láthattunk mást, mint hatalmas fehérséget: hó, hó, hó – mindenütt fehér hó. Az utcákon szinte semmi mozgás, a házak melletti parkolókban az emberek próbálták kiszabadítani autójukat a hó fogságából, de többnyire eredménytelenül.

 

A hírekből tudhattuk meg, hogy szükségállapot lépett fel a kialakult helyzet miatt, ezért a március 15-i ünnepségek is elmaradnak. Fél Magyarország a hó fogságában került, és Dél-Szlovákia is, sőt, a mi térségünk volt az egyik legérintettebb terület. Teljesen megbénult a forgalom. A hófúvás leginkább Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém megyét sújtotta. A legsúlyosabb helyzet az M7-esen és az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán alakult ki. Több méteres hótorlaszok keletkeztek nálunk, Komárom és Pozsony között is, az elakadt kamionok miatt több kilométeres dugók alakultak ki.  Több, mint négyezer embert menekítettek ki az elakadt járművekből a hó fogságából.

 

Jókai-szobor, Komárom – Körkép.sk

 

Igen, ez volt 2013. március 15-énA jelenlegi baj más jellegű, készülhetünk rá, próbálhatjuk elkerülni óvatossággal, fegyelemmel, csak sajnos lecsengése nagy valószínűséggel nem lesz olyan gyors, mint a felidézett hó olvadása.

 

Ha tehetjük, jó, ha otthon maradunk. Szerencsére az internet összeköt embertársainkkal, így akár együtt is emlékezhetünk a szépmúltú márciusra.

 

Himnusz-éneklés, 2019. május, fotó Buday Mária

 

Ha nem kéne óvakodnunk a koronavírustól, Komáromban már az ünnep előestéjén, elkezdődött volna a program.

 

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Emléknapjának tiszteletére  A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre szervezésében március 14-én  délután az Egressy Béni Városi Művelődési Központban ünnepi műsorra került volna sor, „ÉL A MAGYAR” címmel.

 

forrás: Tulipán Óvoda fb oldala

 

A műsort ebben az esztendőben a Tulipán óvoda növendékei, az Eötvös Utcai Alapiskola tanulói, a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola és a Selye János Egyetem diákjai készítették elő. Igyekezetük bizonyára nem vész kárba, hiszen lesz még egyszer ünnep a világon … 

 

A színes kultúrműsort követően bizonyára sor került volna Egressy Béni szobrának megkoszorúzására, hiszen tavaly kezdődött el e hagyományteremtő tiszteletadás.

 

forrás: Eötvös Utcai Alapiskola fb oldala, 2019

 

Komárom városának az 1848-49-es  forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett ünnepi megemlékezése általában a Kultúrpalota előtti Jókai-szobornál kezdődik. Az idei rendezvényre ünnepi beszéddel Hrubík Béla, a Csemadok országos elnökségi tagja készült, aki minden bizonnyal méltatná kultúránk összetartó erejét. A műsort a népviseletes izsai Gyöngyösbokréta népdalkör színesítette volna.

 

Jókai Mór emlékművétől az ünneplők rendszerint átvonulnak a főtérre, Klapka György tábornok szobrához, ahol minden évben többszázas tömeg gyűlik össze. Nyitószámként  most is a Szózat hangjai csendültek volna fel a Concordia Chorus
előadásában.   – Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar!

 

forrás: Tulipán Óvoda fb oldala, 2019

 

Az ünnepségen Limbacher Gábor, szociológus, néprajzkutató szónokolt volna, aki bizonyára rámutatna történelmi értékeinkre.

 

Himnuszéneklés, 2019 – fotó Buday Mária

 

De nem így történt. Mert most is szükségállapot lépett érvénybe, a koronavírus terjedésének megfékezése céljából, és az a jó, ha egészségünk érdekében az otthonaikban maradunk.  Szerencsére az internetes kapcsolat, a virtuális tér így is lehetőséget teremt a közös ünneplésre. Mondjuk hát el együtt nemzeti imánkat:

 

Isten, áll meg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel …

de  legfőképpen EGÉSZSÉGGEL,
ráadásként higgadtsággal, fegyelemmel s józan ésszel. 

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.