Nyitókép forrása: portfolio.hu

 

A Közegészségügyi hivatal szerint Szlovákiában a tesztek 14 új koronavírusos esetet erősítettek meg. Eddig összesen 2670 vizsgálat történt.

 

A ma regisztrált új betegek között van egy lekéri, egy morvamogyoródi és egy vágbesztercei férfi. Pozitív lett a tesztje COVID-19-re két pozsonyi és egy malackai férfinek, ez utóbbi egy osztrák fertőzött személytől kapta el a kórt.

 

Az új betegek között van egy szepesbélai nő, valamint két túrócszentmártoni nő és egy túrócszentmártoni férfi is. A közegészségügyi hivatal közlése szerint egy pártizsi férfi tesztje is pozitív lett.

 hirdetes_810x300  

 

A bősi karanténközpontban tartózkodó két férfi (egy homonnai és egy nagymihályi) és egy (jakabfalvi) nő esetében bizonyosodott be ma, hogy fertőzöttek COVID-19-cel. Mindhárman Ausztriából érkeztek haza az első repatriációs hullámmal.

 

Összesen ma Szlovákiában 137 esetet tartanak nyilván, plusz a 84 éves hölgy, aki infarktusban hunyt el nemrég, de szintén pozitív volt a tesztje. A hatóságok őt ennek ellenére nem tüntetik fel a statisztikában.

 

COVID-19: NEGATÍVNYCH 2670 VZORIEK, POTVRDENÝCH 137 PRÍPADOV OCHORENIANa Slovensku evidujeme k dnešnému dňu 137…

Gepostet von Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky am Freitag, 20. März 2020

 

Spanyolország lesz az új Olaszország

 

Közben Spanyolországban is erőre kapott a járvány. Ma már nagyjából 20 ezer fertőzöttet tartanak számon, a halálesetek száma 1002, és tegnapról mára virradóra 235-tel emelkedett a halálos áldozatok száma.

 

Spanyolország a második legfertőzöttebb európai ország. Nem is csoda, a spanyolok elképesztően fegyelmezetlenek, a hatóságok ajánlásait különböző trükkökkel próbálják kikerülni. Például vannak, akik bérbe adják kutyájukat, hogy másoknak alibit biztosítsanak a lakásuk elhagyására.

 

Pedig sok jóra nem számíthat a dél-európai ország. Az egyik beszédes statisztika szerint ugyanis míg Spanyolországban az első haláleset után 18 nappal már 17 halálos kimenetelű vírusfertőzés történt, addig Olaszországban hasonló időintervallumban „csak” 7 halálos áldozat volt. Vagyis a járvány gyorsabban terjed és gyorsabban szedi áldozatait Spanyolországban, mint Olaszországban.

 

Kesztyűs kézzel állnak hozzá a németek

 

Németországban 3000 új megbetegedést jelentettek pénteken. Bajorországban kijárási korlátozást rendeltek el, ami a németeknél azt jelenti, hogy továbbra is el lehet hagyni a lakást, ha dolgozni, orvoshoz, gyógyszertárba, bevásárolni kell menni. Szabad kutyát sétáltatni és sportolni, de csak egyedül, vagy legfeljebb szűk családi körben. A csoportos összejövetel szigorúan tilos.

 

A német kijárási tilalom egyébként rendkívül lazának tűnik, összehasonlítva például Bulgáriával, ahol a parlament felhatalmazta a hadsereget, hogy segítsen betartatni a koronavírus elleni intézkedéseket, akár fizikai erővel is. Szó szerint a katonaság fogja ellenőrizni és korlátozni a lakosság mozgását.

 

Nagy-Britanniában (Olaszországhoz hasonlóan) mozgósítják a nyugdíjas orvosokat és nővéreket, akiknek száma nagyjából 65 ezerre tehető. Ehhez módosítottak néhány törvényt is, például azt, amely korlátozta volna a nyugdíjuk nagyságát, ha heti 16 óránál többet dolgoznak. A britek egyértelműen arra számítanak, hogy az összeomlás szélére is sodródhat az egészségügy, ha elhaparódzik a járvány. Készenlétbe helyezték a végzős orvostanhallgatókat is.

 

Apokaliptikus felvételek az észak-olaszországi Bergamoból: “Készüljetek. Vagy ez jön, vagy a teljes vesztegzár”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.