Nyitókép forrása: bibliatodo.com

 

A koronavírus-járvány egyszerre teszi próbára az uniós tagállamok gazdaságának és egészségügyi rendszerének tűrőképességét. De míg gazdasági szinten az EU és főleg az eurozóna hatékonyabban tud cselekedni, az egészségügy nemzeti hatáskörökbe tartozik.

 

És különösen az egészségügy mutatta meg, mennyire széttagolt az EU, ha nem gazdasági érdekekről van szó. Németország és Csehország például elsőként állította le az egészségügyi felszerelések exportját más országokba (akár EU-n belül, akár EU-n kívül).

 

Most az Európai Bizottság szeretne egy közös egészségügyi készletet felhalmozni, hogy javítsa az eszközök elosztását a tagállamok között, ám semmi garancia nincs arra, hogy ez igazságosabb lesz az eddig tapasztaltaknál.

 hirdetes_300x300  

 

Németország feltartóztatja az exportra szánt védőfelszereléseket, a felháborodásnál csak az aggodalmak nagyobbak

 

Mi kell a háborúhoz? Ágyak és emberek

 

Persze, az éremnek két oldala van. A határzárak bevezetése megakadályozza vagy nehezíti az egészségügyi dolgozók külföldre ingázását. Szlovákia esetében tipikus példa az Ausztriába ingázó nővérek tömege, miközben itthon hiány van egészségügyi dolgozókból. De hasonló a helyzet a Németországba ingázó cseh, vagy a Svájcba ingázó német orvosokkal és nővérekkel.

 

A Geopolitical Futures által közzétett alábbi ábra azt próbálja megmutatni, hogy mennyi fekvőbeteg ellátásra alkalmas kórházi ággyal rendelkeznek az egyes uniós tagállamok 100 ezer főre vetítve.

 

Szlovákia e tekintetben nem áll rosszul a maga 550 férőhelyével. A lista élén Németország, Bulgária, Ausztria és Magyarország szerepel. A végén Spanyolország, Írország, Dánia és Svédország. A kórházi ágyak száma azonban még nem tükrözi az egészségügy hatékonyságát, bár a jelenlegi helyzetben mutatja az egyes országok kapacitását.

 

Mi ezt kiegészítjük azzal, hogy Szlovákia jelenleg 550 lélegeztetőgéppel ellátott kórházi ággyal rendelkezik.

 

A másik statisztikai adat, amire érdemes odafigyelni, a kórházi személyzet száma. Jelenleg Németországban 1700 orvos és nővér jut 100 ezer lakosra, Magyarország esetében ez a szám kevesebb, mint 1000, Szlovákia pedig az EU egyik legrosszabb értékét produkálva kevesebb mint nyolcszáz egészségügyi dolgozót számlál 100 ezer lakosra vetítve. A listavezető e tekintetben Finnország a maga 1750 dolgozó/100 ezer fős arányával.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!