Mindennapjaink

Komáromi életkép a koronavírus szükségállapotának első hetében

Az utcán közlekedő emberek általában fegyelmezettek, többnyire védőmaszkot viselnek.

Csöndesen, zavartalanul folyik az élet Komárom lakótelepein az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése miatt elrendelt szükségállapot első hetében.

 

Az utcán közlekedő emberek általában fegyelmezettek, többnyire védőmaszkot viselnek. Egyébként minimális a mozgás, reggel 7 és 8 óra között néhány, tempós léptekkel haladó ember megy a járdákon, aztán a délelőtt folyamán inkább csak a kutyasétáltatók, az élelmiszerboltba sietők láthatók.

 

Dél táján fiatal, babakocsit ringató anyukák napozgatnak kicsit a tömbházak közti padokon, délután általában egy-két kisgyermekes szülő bátorkodik ki, és fogócskázik saját gyermekével.  Akadnak, akiket a ragyogó tavaszi napfény munkára serkent, és a házak előtti kiskertet szépítgetik.

Hirdetés(x)

 

A gyalogos nagyon kevés, a gépjárműforgalom is némelyest csökkent, a boltok áruszállítása viszont folyamatos. A hulladékelszállítás is rendszeresen, a szokott időben megtörténik, és a tisztaság fenntartói a kesztyűn kívül most védőmaszkot is viselnek. Az úttesten időnként megjelenik egy-egy rendőrautó is, lassú tempóban haladva, hogy figyelemmel kísérje a kinti életet.

 

 

A bolti eladók, a gyógyszerészek szintén mind-mind szájmaszkot viselnek. Az elektronikus receptek felíratása gyorsan és zökkenőmentesen történik. Saját tapasztalatom alapján mondom ezt, az éppen tavasszal megjelenő pollenallergiám kapcsán, melyet gyógyszerrel tudok csökkenteni. Ezért e-mailben vettem fel a kapcsolatot Svetlana Hadvabová doktornővel. Meg kell jegyezni, a doktornő már évek óta megadja pácienseinek ezt a gyors és egyszerű lehetőséget, hogy a már ismert diagnózisunkra a rendszeresen használt gyógyszert felírja, aztán elég érte megállni a rendelője melletti patikában.

 

Az e-mail elküldése után néhány perccel megérkezett Alžbeta Tóthová nővérke válasza, mely szerint a recept kiállítva, és bármelyik gyógyszertárban kiválthatom, ami e vírusos időszakban egy újabb könnyítés. Mivel lakhelyemhez legközelebb a Szent Valéria Egészségügyi Központban működő ALBA gyógyszertár található, előbb odatelefonáltam, hogy kaphatók-e most a felírt gyógyszerek.

 

 

A gyógyszerésznő nagyon készséges volt, tudatta, hogy csak az egyik gyógyszer van jelenleg meg, de másnapra a következőt is megrendelik. Így a gyors és rugalmas intézkedés kapcsán elég volt akkor elindulnom otthonról, amikor már minden készen állott a számomra. Nagy-nagy köszönet illeti az allergiaközpont és a gyógyszertár lelkiismeretes dolgozóit!

 

Szeretném javasolni nyugállományba lévő kortársaimnak, akik közül sokan előszeretettel használják a legismertebb közösségi oldalt, hogy a virtuális együtt-kávézgatás és az unokák képeiben történő közös gyönyörködés mellett nagyon jó dolog, ha a világháló adta lehetőségeket ügyintézéseik, mindennapi gondjaik megoldására is felhasználják. Higgyék el, az unokák pillanatok alatt át tudják adni ismereteiket, s mindezek nagy segítséget jelenthetnek megnehezült hétköznapjainkban.

 

Tavaszi virágok. Kép: Dominek Mária

 

Érdemes még szót ejteni arról is, hogy március 20-án a közösségi hálón terjedő felhívás kapcsán Komárom lakói is tíz perces tapssal fejezték ki hálájukat az orvosok és valamennyi egészségügyi dolgozó bátor, sőt, emberfeletti helytállásáért e rettenetesen nehéz időszakban. Ez a köszönetnyilvánítási forma Dél-Európából, Spanyolországból és Olaszországból indult útjára, majd Nyugat-Európát is érintve térségeinkben is követőkre talált. A komáromi hetes lakótelep erkélyein sorra megjelentek az emberek, és a tapsvihar, az éljenzés egyre hangosabban zengett.

 

Köszönet az összes orvosnak, nővérnek, mentősnek, gyógyszerészeknek, valamennyi egészségügyi dolgozónak, és azoknak a közalkalmazottaknak, akik éjt nappallá téve értünk küzdenek. Minden tavaszi virág az ő tiszteletükre nyíljon!

 

Buday Mária

A képek a szerző és Dominek Mária felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket