Csöndesen, zavartalanul folyik az élet Komárom lakótelepein az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése miatt elrendelt szükségállapot első hetében.

 

Az utcán közlekedő emberek általában fegyelmezettek, többnyire védőmaszkot viselnek. Egyébként minimális a mozgás, reggel 7 és 8 óra között néhány, tempós léptekkel haladó ember megy a járdákon, aztán a délelőtt folyamán inkább csak a kutyasétáltatók, az élelmiszerboltba sietők láthatók.

 

Dél táján fiatal, babakocsit ringató anyukák napozgatnak kicsit a tömbházak közti padokon, délután általában egy-két kisgyermekes szülő bátorkodik ki, és fogócskázik saját gyermekével.  Akadnak, akiket a ragyogó tavaszi napfény munkára serkent, és a házak előtti kiskertet szépítgetik.

 

 hirdetes_810x300  

A gyalogos nagyon kevés, a gépjárműforgalom is némelyest csökkent, a boltok áruszállítása viszont folyamatos. A hulladékelszállítás is rendszeresen, a szokott időben megtörténik, és a tisztaság fenntartói a kesztyűn kívül most védőmaszkot is viselnek. Az úttesten időnként megjelenik egy-egy rendőrautó is, lassú tempóban haladva, hogy figyelemmel kísérje a kinti életet.

 

 

A bolti eladók, a gyógyszerészek szintén mind-mind szájmaszkot viselnek. Az elektronikus receptek felíratása gyorsan és zökkenőmentesen történik. Saját tapasztalatom alapján mondom ezt, az éppen tavasszal megjelenő pollenallergiám kapcsán, melyet gyógyszerrel tudok csökkenteni. Ezért e-mailben vettem fel a kapcsolatot Svetlana Hadvabová doktornővel. Meg kell jegyezni, a doktornő már évek óta megadja pácienseinek ezt a gyors és egyszerű lehetőséget, hogy a már ismert diagnózisunkra a rendszeresen használt gyógyszert felírja, aztán elég érte megállni a rendelője melletti patikában.

 

Az e-mail elküldése után néhány perccel megérkezett Alžbeta Tóthová nővérke válasza, mely szerint a recept kiállítva, és bármelyik gyógyszertárban kiválthatom, ami e vírusos időszakban egy újabb könnyítés. Mivel lakhelyemhez legközelebb a Szent Valéria Egészségügyi Központban működő ALBA gyógyszertár található, előbb odatelefonáltam, hogy kaphatók-e most a felírt gyógyszerek.

 

 

A gyógyszerésznő nagyon készséges volt, tudatta, hogy csak az egyik gyógyszer van jelenleg meg, de másnapra a következőt is megrendelik. Így a gyors és rugalmas intézkedés kapcsán elég volt akkor elindulnom otthonról, amikor már minden készen állott a számomra. Nagy-nagy köszönet illeti az allergiaközpont és a gyógyszertár lelkiismeretes dolgozóit!

 

Szeretném javasolni nyugállományba lévő kortársaimnak, akik közül sokan előszeretettel használják a legismertebb közösségi oldalt, hogy a virtuális együtt-kávézgatás és az unokák képeiben történő közös gyönyörködés mellett nagyon jó dolog, ha a világháló adta lehetőségeket ügyintézéseik, mindennapi gondjaik megoldására is felhasználják. Higgyék el, az unokák pillanatok alatt át tudják adni ismereteiket, s mindezek nagy segítséget jelenthetnek megnehezült hétköznapjainkban.

 

Tavaszi virágok. Kép: Dominek Mária

 

Érdemes még szót ejteni arról is, hogy március 20-án a közösségi hálón terjedő felhívás kapcsán Komárom lakói is tíz perces tapssal fejezték ki hálájukat az orvosok és valamennyi egészségügyi dolgozó bátor, sőt, emberfeletti helytállásáért e rettenetesen nehéz időszakban. Ez a köszönetnyilvánítási forma Dél-Európából, Spanyolországból és Olaszországból indult útjára, majd Nyugat-Európát is érintve térségeinkben is követőkre talált. A komáromi hetes lakótelep erkélyein sorra megjelentek az emberek, és a tapsvihar, az éljenzés egyre hangosabban zengett.

 

Köszönet az összes orvosnak, nővérnek, mentősnek, gyógyszerészeknek, valamennyi egészségügyi dolgozónak, és azoknak a közalkalmazottaknak, akik éjt nappallá téve értünk küzdenek. Minden tavaszi virág az ő tiszteletükre nyíljon!

 

Buday Mária

A képek a szerző és Dominek Mária felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.