Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Az Európai Parlament munkája jelenleg a rendkívüli helyzetnek megfelelően home officera korlátozódik, vagyis a képviselők otthonról dolgoznak. Időközben lehetővé tették, hogy a szavazni is lehessen az interneten keresztül. A nagy kérdés,hogy mi legyen azzal a napi 323 eurós juttatással, amire elvileg csak akkor lennének jogosultak az EP-képviselők, ha Strasbourgbann vagy Brüsszelben hivatalos munkát végeznek, és aláírták az EP jelenléti ívét.

 

Az EU napi 323 összegű átalányjuttatást fizet a képviselőknek szállásköltségeik és kapcsolódó költségeik fedezésére minden olyan napra, amikor a képviselő Brüsszelben vagy Strasbourgban hivatalos munkát végez, feltéve, hogy aláírták a jelenléti ívet. Így szól az Európai Parlament hivatalos honlapja szerinti definíció.

 

Csakhogy a koronavírus-járvány miatt az EP nem tart rendes üléseket, a képviselők otthonról dolgoznak. Ennek ellenére szép számban vannak, akik azt állítják, nem szabad megvonni a szlovk minimálnyugdíjjal vetekedő napi juttatást. Hogy miért?

 hirdetes_810x300  

 

Nicola Beer német liberális képviselő, az EP alelnöke szerint „nem szabad büntetni” azért, mert otthon maradnak. Az érvelése elé hézagos, ugyanis semmilyen büntetésről nincs szó, a havi 4500 eurós irodai költségtérítést és a majdnem 7000 eurós nettó fizetést így is megkapják.

 

De nem csak a liberálisok kötik az ebet a karóhoz. Az Euobservernek nyilatkozó Karol Karski, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció képviselője szerint támogatja a juttatás fenntartását – nem csoda, ő is otthonról dolgozik. Még szavazni sem kell bejárniuk, mert – minden más koronavírust illető intézkedésnél messzebbre tekintve – bátran július 31-ig tették lehetővé az e-mail szavazást.

 

Azért akadnak értelmesek is. A katalán függetlenségi törekvések miatt ismertté vált korábbi tartományi elnök, Carles Puigdemont levélben szólította fel az olasz David Sassolit, ,az EP elnökét, hogy a napi juttatások szétosztása helyett a tekintélyes összeget inkább egészségügyi felszerelésre kellene költeni.

 

Egyébként Sassoli ellenzi a juttatások kifizetését, azok ugyanis a brüsszeli vagy strasbourgi munkavégzés költségeinek fedezésére vannak fenntartva, aki nem nincs ott, nem is keletkezik olyan költsége, amit téríteni kellene.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.