Janka, Zsanett
  • HUF: 346.54
  • USD: 1.11
  • 11 °C
  • 15 °C
Mindennapjaink

Otthonról dolgoznak, mégsem mondanának le a zsíros napi juttatásról az EP-képviselők

Eredetileg a pénz arra szolgálna, hogy brüsszeli vagy strasbourgi szállás- és étkezési költségeit fedezzék

Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Az Európai Parlament munkája jelenleg a rendkívüli helyzetnek megfelelően home officera korlátozódik, vagyis a képviselők otthonról dolgoznak. Időközben lehetővé tették, hogy a szavazni is lehessen az interneten keresztül. A nagy kérdés,hogy mi legyen azzal a napi 323 eurós juttatással, amire elvileg csak akkor lennének jogosultak az EP-képviselők, ha Strasbourgbann vagy Brüsszelben hivatalos munkát végeznek, és aláírták az EP jelenléti ívét.

 

Az EU napi 323 összegű átalányjuttatást fizet a képviselőknek szállásköltségeik és kapcsolódó költségeik fedezésére minden olyan napra, amikor a képviselő Brüsszelben vagy Strasbourgban hivatalos munkát végez, feltéve, hogy aláírták a jelenléti ívet. Így szól az Európai Parlament hivatalos honlapja szerinti definíció.

 

Hirdetés(x)

Csakhogy a koronavírus-járvány miatt az EP nem tart rendes üléseket, a képviselők otthonról dolgoznak. Ennek ellenére szép számban vannak, akik azt állítják, nem szabad megvonni a szlovk minimálnyugdíjjal vetekedő napi juttatást. Hogy miért?

 

Nicola Beer német liberális képviselő, az EP alelnöke szerint „nem szabad büntetni” azért, mert otthon maradnak. Az érvelése elé hézagos, ugyanis semmilyen büntetésről nincs szó, a havi 4500 eurós irodai költségtérítést és a majdnem 7000 eurós nettó fizetést így is megkapják.

 

De nem csak a liberálisok kötik az ebet a karóhoz. Az Euobservernek nyilatkozó Karol Karski, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció képviselője szerint támogatja a juttatás fenntartását – nem csoda, ő is otthonról dolgozik. Még szavazni sem kell bejárniuk, mert – minden más koronavírust illető intézkedésnél messzebbre tekintve – bátran július 31-ig tették lehetővé az e-mail szavazást.

 

Azért akadnak értelmesek is. A katalán függetlenségi törekvések miatt ismertté vált korábbi tartományi elnök, Carles Puigdemont levélben szólította fel az olasz David Sassolit, ,az EP elnökét, hogy a napi juttatások szétosztása helyett a tekintélyes összeget inkább egészségügyi felszerelésre kellene költeni.

 

Egyébként Sassoli ellenzi a juttatások kifizetését, azok ugyanis a brüsszeli vagy strasbourgi munkavégzés költségeinek fedezésére vannak fenntartva, aki nem nincs ott, nem is keletkezik olyan költsége, amit téríteni kellene.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket