Többedmagammal eddig titkon reménykedtünk abban, hogy Losoncot elkerüli a koronavírus. De bebizonyosodott, hogy az nem tesz ilyen kivételeket. A vírus enyhe jelenlétét egy 34 éves nő szervezetében mutatták ki, aki házi karanténba került.

 

 

Az eset természetesen némi pánikhangulatot is kiváltott, amire azonnal reagált a losonci válságstáb.

 

 hirdetes_300x300  

Az önkormányzat felkéri a város lakosait arra, hogy főleg a szociális hálókon ne terjesszenek rémhíreket.”

 

– olvasható többek között a felhívásban. Losonc város alpolgármestere, Pavol Baculík arra kérte a lakosokat, hogy továbbra is legyenek fegyelmezettek, tartsák be a Szlovák Egészségügyi Hivatal által kiadott rendelkezéseket.

 

 

Az önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy a védő eszközöket vagy szerezzék be, vagy készítsék el őket. A város elsősorban az időseknek és a város alkalmazottjainak igyekszik ezt biztosítani, akik naponta kerülnek kapcsolatba nagyobb számú emberrel.

 

 

Mint az a válságstáb jelentésében olvasható, eddig több mint 2000 lakos igényelt többrétegű szájmaszkot a várostól. Naponta több mint 500 lakos fordul a városi hivatalhoz ilyen kéréssel. A válságstáb ezért ismételten felkérte a lakosokat arra, hogy értékeljék át azt, hogy a szájmaszkra feltétlenül az önkormányzattól van-e szükségük, s azok nem szolgálnák jobban más, szükségben szenvedő lakosok igényeit.

 

 

Megjegyzem, az önkormányzat az elmúlt héten maga ajánlotta fel, hogy igyekszik a lakosok igényeit kielégíteni. A város gyógyszertáraiban továbbra sem kapható szájmaszk, s fertőtlenítő szerek sem. Vállalkozó egyének, csoportok természetesen akadnak. A lakótelepem bejárati ajtaján már napok óta függ a kézzel írt ajánlat, hogy annak tulajdonosa úgy a gyerekek, mint felnőttek részére tud pamut alapú szájmaszkot készíteni/szállítani – feltételezem kellő jutalmazás ellenében.

 

 

A losonci Nógrádi Könyvtár saját „hatáskörben” oldotta meg a szájmaszkok kérdését, azokat az egyik munkatársa készítette el. A könyvtár szintén zárva tart, de digitális szolgáltatásait igénybe lehet venni. Tervezik élő felolvasások közvetítését is.

 

 

A  szájmaszkok köztereken való kötelező viselését a losonci válságstáb már a múlt héten elrendelte, s az oda kimerészkedő lakosok nagy többsége ezt be is tartotta és tartja.

 

 

A város fizetett szolgáltatásként biztosítja a kisbevásárlást azoknak a lakosoknak, akik erre igényt tartanak.

 

 

Az élelmiszerboltokban mostanra némileg enyhült a felvásárlási láz. Érezhető hiány van élesztőből, amit gyakorlatilag sehol sem lehet kapni. Pár órás  kivételt képezett az egyik kisebb üzlet, ahol az átlagos ára háromszorosáért lehetett kapni.

 

Egyébként az üzletvezetők tehetetlenek. Kérdésemre több helyen is elmondták, hogy a rendelést leadták, de nem érkezik, vagy csak nagyon kis mennyiségben. Valamivel, de nem sokkal jobb a helyzet a liszttel. Találtam élelmiszerüzletet, ahol a megszokott áron lehetett az alaptípusait megvásárolni, máshol csak üres polcok jelezték, hogy azokon egykor liszt volt.

 

 

Húsból sincs még nagyobb hiány, de beszéltem egy hentessel, aki elmondta,  hogy nem tudja megítélni, hogy meddig tudnak eleget tenni a vásárlók igényeiknek, mert több vágóhíd csökkentette vagy leállította a termelését és a magyarországi behozatal is csak nehézségekkel működik.

 

 

A bankok korlátozott nyitva tartással működnek, egyszerre csak 1-4 személyt engednek be. Ennek ellenére sehol sem láttam nagyobb sorokat.

 

 

A város autósforgalma átlagos nagyságrendű, az utcákon, tereken viszont csak nagyon kevesen tartózkodnak. Egyébként meg már nyiladoznak a tavaszi virágok.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.