Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Világszerte emelkedett a koronavírus fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma. Az eddig megfertőződött személyek száma szombat reggel alulról súrolta a 600 ezret. A COVID-19 járvány gócpontjai Európában és Amerikában vannak. Donald Trump amerikai elnök aktivált egy hidegháborús időkből maradt törvényt, miután rekordszámú fertőzöttről kapott statisztikát. Közben a svédek iskolákba, munkahelyre, kocsmákba és közösségi alkalmakra járnak…

 

Globálisan az eddig megfertőződött személyek száma szombat délelőtt 9:00-kor 598 245 fő volt, a koronavírushoz köthető haláleseteké 27 762. A betegséget legyőzők száma 131 777.

 

Szlovákiában tegnap 269-re emelkedett az eddig megerősített betegek száma,, miközben közel ezerre növelték a naponta elvégzett tesztek számát (912 állami laborokban történt, 60 magánlaborokban).

 hirdetes_300x300  

 

Csehországban szombat délelőttre 373-fővel 2422-re emelkedett a fertőzöttek száma. Ez volt az eddigi legnagyobb napi növekedés  Csehországban.

 

Kínában 54 új esetet jelentettek az elmúlt 24 órában, mindegyik külföldről behurcolt megbetegedés. A halálesetek száma az elmúlt nap 3-mal emelkedett.

 

Az Egyesült Államokban 100  ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma (egészen pontosan 104 837 beteget tartanak nyilván. Ezzel átvette a nem túl hízelgő első helyet a fertőzött országok listáján. Második helyen Olaszország áll 86 498 beteggel.

 

Donald Trump amerikai elnök aktiuválta azt a hidegháború idejéből maradt törvényt, amely lehetővé teszi, hogy kötelezze termelésük átállítására a vállalatokat. Ennek megfelelően a General Motors autókonszern egyes üzemeit lélegezteőgépek gyártására kötelezik

 

Trump a friss statisztikai adatokra reagálva tegnap kijelentette, hogy az Egyesült Államok 100 nap alatt 100 ezer lélegeztetőgépet gyártat le.

 

Dél-Koreában a fertőzöttek már több mint fele felgyógyult a COVID-19-ből. Ez konkrét számokra vetítve 9478 fő fertőződött meg eddig, 144-en nem élték túl a betegséget, 4811 fő pedig gyógyultan elhagyhatta a kórházat.

 

Németországban jelenleg 50 871 fertőzöttről tudni. Angela Merkel péntek esti bejelentése szerint az eddig elfogadott korlátozó intézkedések enyhítésére árpilis 20-ig nem fog sor kerülni. Azt is kiemelte, hogy az idős embereknek valószínűleg tovább kell tartózkodniuk majd a fizikai kontaktusoktól, mint a fiatalabbaknak.

 

Ukrajnában tegnap órákat veszteglő élő sorok alakultak ki  határokon, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy éjféltől lezárja Ukrajna határait, még saját állampolgárai előtt is. Erre külföldön dolgozó ukránok tömegei indultak meg, elsősorban a lengyel-ukrán határ irányába, elképesztő feltorlódást előidézve. Csak a Korczowa-Krakovec határátkelőnél több mint háromezren próbáltak átkelni Ukrajna irányába, mégpedig gyalog – ezek az emberek nem rendelkeznek saját autóval, vagy nem autóval utaztak ki külföldre dolgozni, hanem tömegközlekedéssel, amely viszont jelenleg nem működik a járvány miatt.

 

Svédországban olyan az élet, mintha nem is lenne komoly a járvány. A 16 év alatti gyerekek továbbra is iskolába járhatnak, a síközpontok tele vannak kirándulókkal, Stockholmban teljes gázon dolgoznak az emberek az irodákban. A hatóságok egyelőre csak az 500 főnél nagyobb tömegrendezvényeket tiltották be, bezárták az egyetemeket, és javasolták az embereknek, hogy lehetőleg otthonról dolgozzanak – ha tehetik. Az éttermek, kocsmák nyitva vannak, igaz, a pultnál már nem szolgálják ki az embereket, csak az asztalnál.

 

Sokat elárul egyébként Johan Carlson svéd tisztifőorvos nyilatkozata, aki szerint a „drákói intézkedések csak felborítanák a társadalom életét”, de elismerte (tehát tisztában van vele), hogy ha az egészségügyi rendszer túlterhelődik, „jelentősen emelkedni fog az éves halandósági statisztika”.

 

Svédországban jelenleg 3069 esetet vettek nyilvántartásba, a halálos áldozatok száma 105.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!