Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Az Abbott Laboratories vállalat hamarosan napi 50 ezer újfajta gyorstesztet dob majd piacra, elsősorban Amerikába és ott is főleg az egészségügyi rendszerben.

 

A Bloomberg gazdasági hírügynökség beszámolója szerint április elsejétől lesz elérhető először az normál hibahatáron belüli pontosságot 5 percen belül biztosító gyorsteszt. A koronavírus jelenlétét teljes bizonyossággal 13 perc alatt zárja ki.

 

Az Abbott gyorstesztje nem az a típusú eszköz, amely az utóbbi napokban Szlovákiában is „az ablakon kidobott pénz” szinonimája lett. A Kínából érkező gyorstesztek ugyanis vérminta alapúak, csak akkor hoznak eredményt, ha a betegség már megmutatja magát a véráramban, és akkor is csak 50 százalékos bizonyossággal.

 hirdetes_810x300  

 

Az Abbott gyorstesztje a hírek szerint viszont ugyanazon az elven működik, mint a ma releváns vizsgálatként számon tartott genetikai alapú tesztek, amelyek egyelőre csak órák alatt hoznak eredményt. A COVID-19 vírusának genetikai térképének töredékeit keresi meg, és ahol kritikus mennyiségben talál fertőzést, 5 percen belül kimutatja a pozitív eredményt.

 

Más cégek is rohamléptekben próbálnak megbízható, vagy viszonylag megbízható gyorsteszteket előállítani. Nem csoda, hiszen még a megbízhatatlan, kis pontosságú vérminta alapú tesztek darabja is 2-10 euró közötti áron talál gazdára (sőt, Szlovákia már 30 euróért is „hajlandó volt” ilyen tesztet vásárolni). Napi 50 ezer eladott darab az előbb említett szerény áron is napi félmilliós bevételt jelent…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!