Nyitókép: petofiprogram.hu

 

A koronavírusjárvány, és az annak megfékezését célzó intézkedések rányomják bélyegüket mindennapi életünkre. A kulturális és sporteseményeken kívül minden társadalmi esemény, így az istentiszteletek nyilvános megtartása is tilos. Persze mai digitalizált világunkban a leleményes lelkészek rögtön megtalálták a módját, hogy elérjék híveiket és lelki táplálékot nyújtsanak az arra éhezőknek.

 

A református egyház is gyorsan reagált napjaink legnagyobb kihívására, ezzel együtt a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Tanácsa ajánlásokat is megfogalmazott a gyülekezetek és lelkipásztorok számára.

 

A Zsinati Tanács közleményében hangsúlyozta, hogy bár az egyetemes egyházat küldetése tekintetében érzékenyen érinti a rendkívüli állapot,

 hirdetes_810x300  

 

De az ilyen nehéz helyzetekben is még inkább azt a hitbeli helytállást, toleráns és fegyelmezett összefogást kell tanúsítanunk, amely továbbra is méltón képviselteti velünk Isten országát a világban.

 

A Zsinati Tanács – figyelembe véve a koronavírus terjedésének intenzitását – térbeli vonatkozású ülésezési moratóriumot rendelt el 2020. május 31-ig, amely mind a Zsinat, mind a Zsinati Tanács, mind a Zsinati Elnökség, valamint egyéb bizottságai és szervei térbeli ülésezésére vonatkozik. Emellett javasolja, hogy az ülésezési moratóriumot az egyházmegyék és egyházközségek is tartsák meg.

 

Online igehirdetés, házi úrvacsora

 

Az istentiszteletekkel, keresztelésekkel, házasságkötésekkel és temetésekkel és egyéb, az egyházi élethez hozzátartozó területekkel kapcsolatban a következő határozatot hozta a Zsinati Tanács.

 

  1. A templomban vagy egyéb istentiszteleti helyen tartandó szolgálati alkalmak módját olyan alternatív megoldásokkal kell felcserélni, amely kerüli az emberek közvetlen térbeli együttlétét, és megelőzi a ragályos betegség terjedését. Javallott az elektronikus és távközlő eszközök igénybevétele, illetve – ezen technológiák hiányában – az igehirdetések nyomtatott úton való eljuttatása a gyülekezeti tagoknak.
  2. E rendkívüli helyzetben is különösképpen érvényes a felhívás, hogy az igehirdetők a szolgálati helyükön dolgozzanak az igével, hogy a gyülekezeti testvérek a saját pásztoruk által kínált lelki táplálékkal élhessenek; illetve hogy a lelkészek közvetett módon mindenképpen tartsák a kapcsolatot a rájuk bízottakkal.
  3. A keresztség szentségének kiszolgáltatását javallott a fentebb jelzett moratórium időszakán túlra időzíteni. Csak semmilyen módon nem halasztható esetben lehetséges kiszolgáltatni pusztán a szülők és keresztszülők jelenlétében. Ezen rendelkezés megfontolandó az esküvői szolgálatok elvégzése tekintetében is.
  4. Az úrvacsora szentségének kiszolgálásával kapcsolatosan a Zsinati Tanács javasolja, hogy a gyülekezetek és a hívek az elektronikus eszközök által nyújtott lehetőséggel éljenek, és a lelkészek, egyházmegyék és az egyetemes egyház szervezésében közvetített úrvacsorai liturgiába bekapcsolódva odahaza vegyék a sákramentum jegyeit.
  5. A temetési szolgálatok kapcsán a Zsinati Tanács a közegészségügyi hatóság iránymutatásait kéri követni; s mivel halaszthatatlan szolgálatról van szó, koncentrált odafigyeléssel szükséges eljárni. A temetést szabadban – lehetőleg a halottas ház belterét kerülve – kell elvégezni, a lehető legrövidebb időkeretben, tájékoztatva a gyászoló közösséget a szokásos részvétnyilvánítási módok elhagyásáról, felváltva azt a szóbeli részvétnyilvánítással.
  6. A harangszó igénybevétele az alternatív igehirdetési módok előzményeként is javallott.
  7. Az iskolai hittanok megtartására a távoktatási szabályok az irányadók, de hasonló módszer a gyülekezeti hittanok és konfirmációs előkészítők tekintetében is alkalmazhatók.
  8. A Zsinati Tanács – legalább a fentebb jelzett moratórium időszakában – javasol minden egyházi rendezvényt elhagyni vagy elhalasztani.

 

A Zsinati Tanács döntéseiről is javaslatairól bővebben itt tájékozódhat.

 

Fazekas László püspök: Mi most a teendő?

 

Fazekas László püspök körlevélben szólt a felvidéki magyar hívekhez. Levelében a püspök az életvitelünkben tapasztalt drasztikus változások kapcsán a hívekkel együtt felteszi a kérdést: Mi most a teendő?

 

Fazekas László örvendetesnek tartja, hogy nagyon sok gyülekezetben elindult az istentiszteletek online-közvetítése, megjelennek igemagyarázatok a Facebook-on és a honlapokon.

 

A püspök úr levelében az önvizsgálat és bűnbánat szükségességére hívja fel a figyelmet:

 

Nem történik semmi véletlenül, hanem Istennek mindennel célja van! Most megállított minket és lehetőséget ad életünk átgondolására. Tegyük meg azt a lépést, hogy igéjére figyelve megvizsgáljuk magunkat: Kedves-e Isten előtt az életfolytatásom? Képes vagyok-e megállni őszintén előtte naponként, vagy a mindennapi futásomban csak perceket adok neki a nap 24 órájából? Az Isten rendeléseit és törvényeit meghatározónak fogadom-e el életemre és szeretteim életére nézve, vagy a világ fiaival együtt semmit sem jelent számomra? Kész vagyok-e ezeken változtatni és az Isten Igéjét életünk vezérfonalának tekinteni?

 

Fazekas László egyúttal arra is rámutat, hogy a mostani nyugalmasabb időt

 

használjuk ki arra is, hogy otthon, együtt szeretteinkkel beszéljünk meg sok mindent, amire eddig nem volt idő. Elevenítsük fel életünk rendkívüli eseményeit. Foglalkozzunk többet gyermekeinkkel! Végezzünk el olyan otthoni feladatokat, amelyeket eddig halogattunk.

 

Hol, mikor hallgathatnak istentiszteleteket a református hívek?

 

Az egyes egyházközségek lelkipásztorai gyorsan reagáltak a járványügyi helyzetre, és már stabilan tartanak istentiszteleteket, áhítatokat a Facebook-on. Ezen kívül a Duna TV is közvetít istentiszteleteket.

 

A református egyház közbenjárására március 29-től a Pátria Rádió vasárnapokon és ünnepnapokon délelőtt 10 órai kezdettel közvetít istentiszteleteket.

 

2020. március 29-én a közvetítés 10.05-kor kezdődik. Igét hirdet: Nagy Ákos Róbert, runyai lelkipásztor, a Gömöri Református Egyházmegye esperese. A Zsinati Tanács határozatát ismerteti: dr. Rákos Loránt, kövecsesi, naprágyi lelkipásztor, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház zsinati tanácsosa.

 

A Pátria Rádió a vasárnapi református istentiszteletet, másnap, azaz hétfőn 13.05-kor ismétli.

 

A Pátria Rádió élőben a Pátria Rádió honapján vagy az alábbi frekvenciákon érhető el: 89,6 MHz – Pelsőc, 91,4 MHz – Dunaszerdahely, 98,0 MHz – Losonc, 98,3 MHz – Kékkő, 98,7 MHz – Érsekújvár, 98,9 MHz – Pozsony, 102,4 MHz – Szenc, 105,8 MHz – Szepsi, 105,9 MHz – Rozsnyó, 106,2 MHz – Párkány és 106,7 MHz – Tőketerebes.

 

Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.