Hermina
  • HUF: 344.36
  • USD: 1.18
  • 21 °C
  • 30 °C
Mindennapjaink

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények

A katolikus egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől

Nyitókép: magyarkurir.hu

 

Nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb napján Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények.

 

Hirdetés(x)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint a nagypénteki szertartás – amely nem szentmise – három részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozásból.

 

Ezen a napon a templomokban elhangzik a szenvedéstörténet, a passió, dramatikusan idézve fel Krisztus szenvedését.

 

A szentbeszéd után az egyetemes könyörgések következnek. Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció a tíz könyörgés után idén a járvány miatt egy tizenegyediket is beiktatott, amelyben megemlékeznek a betegekről, a halottakról és a gyászolókról.

 

A szertartás második része, a hívek kereszt előtti hódolata idén elmarad a templomokban.

 

A szertartás a miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződik be. A liturgia végeztével a pap teljes csendben távozik a templomból.

 

A templomokban általában délután három órakor keresztútjárást is tartanak.

 

A katolikus egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közöttiek háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell.

 

Egyházak: Krisztus feltámadásával Isten a mi jövőnket is kijelölte

 

“Krisztus feltámadt, és feltámadásával Isten a mi jövőnket is kijelölte” – olvasható a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közös, az MTI-hez pénteken eljuttatott húsvéti üzenetében.

 

Azt írták: húsvét a keresztény világ örömünnepe, hiszen nem lehet nagyobb öröm annál, minthogy az élet győzött a halálon. Úgy fogalmaztak: “még ha a járvány be is árnyékolja az idei húsvétunkat, hisszük, hogy húsvét azért az ünnepek ünnepe, mert Krisztus feltámadásában látjuk (.) Isten-rendelte sorsunkat”. Az az öröm tölt el, hogy ő feltámadt és ezzel győzött a halálon az élet.

 

“Tudjuk, hogy ahol fény van, ott árnyék is van, és amíg fény van, addig az árnyék is megvan. Együtt kell élnünk az árnyékkal és a fénnyel is” – írták. Hozzátették: a keresztény világ példát ad, hogyan lehet élni az örök élet örömével.

 

A dokumentumot Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke, Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, valamint az ökumenikus tanács tagegyházainak – református, evangélikus, baptista, metodista, pünkösdi, anglikán és ortodox – vezetői írták alá.

 

Szentmisék és istentiszteletek az otthon kényelméből

 

A járványügyi helyzetre való tekintettel Szlovákiában kijárási és gyülekezési tilalom van érvényben, közel egy hónapja tilos a nyilvános templomi szentmisék és istentiszteletek látogatása. Az egyházak – felső és helyi szinten is – online közvetítik az igehirdetéseket.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket