Nyitókép: most-hid.sk/körkép.sk

 

Frissítve: 16.41 54 éves korában elhunyt Vörös Péter korábbi parlamenti képviselő – tájékoztatta a Körképet a Most-Híd sajtóosztálya.

 

Vörös Péter a Bugár Béla vezette Magyar Koalíció Pártja központi titkára volt, majd a Most-Híd megalakulása után csatlakozott a vegyespárthoz és annak parlamenti képviselője is lett. Parlamenti munkája során főleg oktatáspolitikai kérdésekkel foglalkozott.

 

Maga a Most-Híd így búcsúzik tőle:

 hirdetes_810x300  

 

„2020. április 11-én, türelemmel viselt, súlyos betegség után elhunyt Vörös Péter, a Híd párt egykori parlamenti képviselője.

 

Vörös Péter Köbölkúton nőtt fel, Komáromban érettségizett, majd a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanult Pozsonyban, ahol 1993-ban szerzett diplomát magyar-történelem szakon. 1989-ben aktív résztvevője volt a rendszerváltás eseményeinek, vezette a József Attila Ifjúsági Klubot, a Diákhálózat egyik alapítója volt. Megalakulásától kezdve tagja volt a Független Magyar Kezdeményezésnek, majd a párttá alakult Magyar Polgári Párt alelnöke lett.

 

1998-ban, a Magyar Koalíció Pártjának megalakulásakor a párt központi titkárává választották, e tisztséget 2007-ig töltötte be. 2009-ben kollégáival együtt megalapította a Híd pártot, majd 2010-ben, a párt parlamentbe kerülését követően a Híd parlamenti képviselője lett.

 

2012-ben a Radičová-kormány bukása után két évre kikerült a parlamentből, ekkor párton belüli tisztségeiről is lemondott, de a 2014-es európai parlamenti választásokat követően ismét mandátumot szerzett. Ettől kezdve 2020 márciusáig parlamenti képviselőként tevékenykedett.

 

Az utóbbi négy évben elsősorban oktatáspolitikával foglalkozott, a nevéhez fűződik a magyar kisiskolákat megmentő törvénymódosítás, amelyet 2016-ban fogadott el alkotmányos többséggel a parlament. Kitartóan harcolt a magyar iskolák anyagi helyzetének megerősítéséért, többek között az ő munkásságának is köszönhető a magyar iskolák magasabb fejkvótájának bevezetése.

 

Ő volt a kidolgozója és 2019-ben már súlyos betegen beterjesztője annak az átfogó törvényjavaslatnak, amely bevezette volna a nemzetiségi iskola fogalmát, lerakta volna a magyar oktatásügyi önkormányzatiság alapjait, és szakmailag is megerősítette volna a magyar iskolákat. A parlament ezt a javaslatot 7 szavazat híján nem fogadta el.

 

Vörös Péter hosszú ideje a magyar pártok együttműködését szorgalmazta, meggyőződése volt, hogy a 2020-as választásokon a magyar erőknek egy listán kell szerepelniük. Amikor véglegessé vált, hogy ez az együttműködés nem jön létre, úgy döntött, nem indul a parlamenti választáson.

Vörös Péter április 3-án töltötte be 54. életévét.”

Nyugodjon békében!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.