Nyitókép forrása: corona24.news

 

A Bloomberg Billionaires Index adatai szerint a koronavírus miatt kitört gazdasági válság nem kíméli a gazdagokat sem. Súlyos milliárdok tűntek el a süllyesztőben az idén, és még csak a válság elején tartunk. Megjegyezzük, azért nem kopik fel az álluk, bőven marad mit a tejbe aprítaniuk a világ leggazdagabbjainak.

 

A Bloomberg listájának elején az Európa leggazdagabb embereként számon tartott Bernard Ardault szerepel. Aldenaur érdekeltségébe tartozik a számos luxusmárkát birtokló francia gyökerű LMVH csoport (teljes nevén: Moët Hennessy – Louis Vuitton SE), amely a tavalyi évben 53,7 milliárd eurós forgalmat bonyolított és 163 ezer embernek adott munkát.

 

Arnault csak az idén 33,3 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el, jelenlegi vagyona 72 milliárd dollárra tehető.

 hirdetes_810x300  

 

Amancio Ortega, a spanyol ruházati óriásvállalat, az Inditex többségi részvényesének helyzete nemkülönben problémás. Mivel a válság idején nem fogynak a ruházati cikkek (főleg, hogy a drága márkák értékesítése nagyrészt a bevásárlóközpontokra összpontosul, amelyeket zárva tartanak), az ő veszteségei is jelentősek: idén 23,1 milliárd dolláros mínuszt szenvedett el, jelenlegi vagyona 52,3 milliárd dollár.

 

Latin-Amerika legnagyobb telekommunikációs cégének, az America Movil-nak tulajdonosa, Carlos Slim 19,5 milliárd dollárt veszített az idén a koronavírus miatt, jelenlegi vagyona 40,8 milliárd dollár. Az ő helyzete kevésbé kiszolgáltatott, többféle szektorban is befektetett, vannak bányászati érdekeltségei, és részesedése van a New York Timesban és a Caixbankban is.

 

19,1 milliárd dollárt veszített eddig Mukesh Ambani, India leggazdagabb embere (jelenlegi vagyona 39,6 milliárd dollár). Az ő birtokában van a számos ipari érdekeltséget tömörítő Reliance Industries, amelyet India legértékesebb cégeként tartanak számon.

 

Warren Buffett tőzsdeguru 16,4 milliárdot bukott, ám még így is maradt 72,8 milliárd dollárja, így nem nagyon kell aggódnia a holnap felől. Mark Zuckerberg Facebook-alapító 14,9 milliárdot veszített eddig, vagyona jelenleg 63,5 milliárdra fogyott.

 

A hetedik legtöbbet, mintegy 13 milliárd dollárt, Sheldon Adelson amerikai szerencsejáték-mágnás, a Las Vegas-i kaszinó-bizniszt meghatározó Las Vegas Sands alapítója szenvedte el. Jelenlegi vagyona 25,5 milliárd dollárra rúg. Nevét februárban azért emlegette a sajtó, mert állítólag tetemes összeggel (százmillió dollárral) támogatta Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampányát.

 

A manapság vakcinafejlesztési kérdésekben gyakran szereplő egykori Microsoft-alapító, Bill Gates 12,5 milliárd dollárt bukott idén, vagyona azonban így is 101 milliárd dollárt tesz ki. Ez több mint Szlovákia bruttó hazai összterméke.

 

Charles Koch a Bloomberg listájának kilencedik neve, ő 11,4 milliárdot veszített az idén. Tavaly augusztusban elhunyt bátyjával közösen irányították az apjuk által alapított amerikai Koch Industriest, amely a második világháború előtt és alatt olajfinomítókat épített a Szovjetunióban és a náci Németországban. A Koch Industriesnek ma már több mint 60 országban vannak üzleti érdekeltségei, a vállalat a vécépapírgyártástól a szénbányászatig szinte mindennel foglalkozik.

 

A lista tizedik helyén pedig Charles Koch sógornője, tavaly elhunyt fivére özvegye áll, Julia Flesher Koch. 11,4 milliárd dollárt vesztett az idén, vagyona 50,6 milliárd dollárra zsugorodott.

 

A jelenlegi számok természetesen folyamatosan változnak. A világ leggazdagabbjai jelentős tőkepiaci befektetésekkel is rendelkeznek, és ezek az elmúlt napokban igencsak mérséklően hatottak veszteségeikre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!