Nyitókép forrása: reprofotó/Úrad Vlády SR

 

A kormány április 1-jével jelentette be a Kölcsönös Segítségnyújtási Alap létrehozását, amelyből azokat az egyedi helyzetben lévőket akarják segíteni, akiken az általánosan érvényes intézkedések nem tudnak. Az Alap transzparens számlája még csak pár napja működik. 

 

Az április eleji sajtótájékoztatón arról volt szó, hogy az alap feltöltéséhez a parlamenti képviselők is hozzájárulnak majd. Igor Matovič  kormányfő pedig felajánlotta egész kormányfői fizetését is.

 

A korábban maszk nélkül sajtó előtt megjelenő Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter „vezeklésképp” szintén egész havi fizetését az Alap rendelkezésére akarja bocsátani.

 hirdetes_810x300  

 

Valószínű, hogy sem a miniszterek, sem a képviselők nem kapták még meg márciusi fizetésüket, mert ez az Alap transzparens számláján nem nagyon látszik meg.

 

Ettől függetlenül különböző összegű felajánlásokból az elmúlt napokban több mint 10 ezer euró gyűlt össze.

 

Az Alap létrehozásának hátterében politikai megfontolások is voltak. A jelenlegi kormánypártok egy évvel ezelőtt még ellenzékiként a képviselői fizetések visszavágásáért kardoskodtak. Kormánypozícióból azonban némiképp megváltozott a helyzet. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök március végén dobta be újra a köztudatba a képviselői fizetések visszavágását.

 

Ehelyett azonban a kormánykoalíció abban állapodott meg, hogy fizetéskurtítás helyett létrehozzák az Alapot.

 

A kormány tagjai különösen a sokezer eurós fizetés mellett az állami cégek igazgatói székében csücsülő, még az előző kormány által kinevezett személyektől várták el a felajánlásokat. És úgy tűnik, nem is hiába, három Szlovák Államvasútnál dolgozó csúcsvezető neve mellett is tekintélyes összegek kerültek az Alap számlájára: összesen 4200 euró értékben jótékonykodtak.

 

De sok civil kisebb összegekkel is jelentősen gyarapított az Alap forrásait. A transzparens számla aktuális állását ide kattintva tekintheti meg.

 

A kormány létrehozza a Kölcsönös Szolidaritás Alapját. Matovič teljes kormányfői fizetését felajánlotta

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.