Nyitókép: pinterest

 

A koronajárvány alapjaiban megváltoztatta bevásárlási szokásainkat. Ritkábban megyünk üzletbe, de ha igen, többet hagyunk ott az üzletben. Így alapjaiban véve ugyanannyit (vagy többet) költünk, mint eddig, csak kevesebb alkalommal.

 

De mennyire változtatta meg a koronavírus az alapvető élelmiszerek árát? Hogy reagáltak az üzletek a megváltozott körülményekre? Mit hozott a húsvét a pénztárcánk számára?

 

Az ünnepet megelőző napokban vásárlási láz volt tapasztalható az üzletekben. Legyen szó élelmiszerről, vagy akár drogériáról. Az eladóhelyiségek az ünnep alatt két napig zárva tartottak, így a húsvét előtti bevásárlást alaposan meg kellett tervezni, nehogy elfeledkezzünk valamiről.

 hirdetes_300x300  

 

Na de mit mutatnak az árak?

 

Körbejártuk a Billa, a Coop Jednota, a Lidl és a Tesco üzleteit.

 

A tejtermékeket többnyire átlagos áron kínálták. Olykor volt pár cent drágulás, talán a jogurtok között találhattunk drágábbat, de azt is ízletestől függően.

 

A hús- és hústermékek átlagosan drágábbak voltak, mint máskor. Néhány helyen ugyan volt akció, de azt hamar elkapkodták és lehet, az ember az adott üzletláncba pl. csak sertéshúsért nem sorakozott. Egy kilogramm karmonádli esetében akár egy euró drágulást is észrevettünk. A szalámik ára szintén változónak minősült. Ha jó akciót kapott el az ember, talán még megfizethető árat kapott.

 

A rizskínálatnál kevésbé volt tapasztalható akció, ahogy a lisztek esetében is. Néhány helyen az adott üzletlánc saját terméke olcsóbbnak bizonyult, de azoknak sokszor csak a hűlt helyét látta a vásárló a polcokon. Például egy kg simaliszt, amiből az olcsóbb átlagosan 0,42 eurócent volt, húsvét előtt 0,49 eurócentre növekedett megmagyarázhatatlan okokból.

 

Kristálycukor esetében ugyanezt tapasztaltuk. Nagyon kevés helyen volt akcióban, ahol pedig kedvezőbb áron kínálták, ott hamar elkapkodták. Sokan panaszkodtak is, hogy nem értik, miért visz valaki haza 10-15 kilogramm kristálycukrot.

 

A zöldség és gyümölcs ára is eléggé felszökött a koronavírus járvány óta. Ráadásul, ha megfigyeltük, sok esetben a behozatalé is. Természetesen adja magát a kérdés, hogy vajon az üzletláncok miért nem támogatják a hazai termelőket olyan termékeknél, amelyek Szlovákiában is megteremnek?

 

Sok családnál szokás ilyenkor a majonézes krumpli saláta. Ha valaki megfizethető áron és finom krumplit akart, volt mit tennie, hogy olyat találjon. Nem is szólva a savanyú káposztáról, ha a vásárló esetleg abból készített valamit. Az olajért szintén több pénzt fizettünk, mint máskor.

 

Hasonló volt a helyzet a drogériaszerekkel. Ugyebár az ember ilyenkor tavaszi nagytakarítást szokott végezni, amihez különféle tisztítószerekre van szüksége. Fertőtlenítőszereket keresve szerencse kellett ahhoz, hogy találjunk is. Ha pedig volt, elég borsos árakon. Vélhetően csakis a vírusnak köszönhetően.

 

A toalettpapírok esetében, mely az utóbbi időben felkapott terméknek számít, szintén ugyanez a helyzet. Ha akciót talált az ember, azt hamar elkapkodták, így másnak jutott a drágább. Az öblítők, mosóporok esetében szemfülesnek kellett lenni ahhoz, hogy valamelyik üzletben jó árban jusson hozzá az ember. Ha egyáltalán maradt még, mire odaért.

 

Összegzés

 

A nagybevásárláshoz jócskán a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Ez természetesen attól is függ, hogy ki milyen márkájú terméket részesít előnyben és mennyire volt kedve várakozni a sorban. A húsvét és a koronajárvány mindehhez csak rátett egy lapáttal, amit egy-egy akcióval sajnos nem tud kiegyenlíteni az ember.

 

Körkép.sk/LT,KT

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.