Nyitókép forrása: info.sk

 

Néhány napja kicsivel több mint 10 ezer, ma már több mint 528 ezer euró van a Kölcsönös Segítségnyújtási Alap transzparens számláján. Érkezett ugyanis egy 500 ezer eurós tétel.

 

Az ismertebb politikusok közül Milan Krajniak (Sme rodina, munkaügyi miniszter) 1000 eurót, Grendel Gábor (OĽANO, házelnök-helyettes) 500 eurót, Eduard Heger (OĽANO, pénzügyminiszter) 1000 eurót, Michal Šipoš (OĽANO-s frakcióvezető) 500 eurót, Karol Kučera (OĽANO parlamenti képviselő) 500 eurót adományozott. Rajtuk kívül az összes OĽANO-s képviselő is hozzájárul alaphoz 200 illetve 500 eurókkal.

 

Kristián Čekovský elmondása szerint az OĽANO-s képviselők ezekben a napokban mintegy 30 ezer euróval támogatják az alapot. Kifejtette ugyanakkor, hogy nyilván az április 1-jével képviselői mandátumot szerzők lehetőségei jóval korlátozottabbak, mint a március 1-jével hivatalba lépőké.

 hirdetes_810x300  

 

Egy nagy tétel

 

Közben a héten ismét ezer eurót meghaladó tételekkel támogatták az Alapot a Szlovák Államvasút csúcsvezetői – őket korábban sok kritika érte, hogy sokezer eurós fizetéseket vesznek fel az egyébként veszteséges állami vállalatok igazgatói székeiben ülve.

 

Az Alapot azok megsegítésére hozta létre a kormánykoalíció, akiken a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére hozott törvények és támogatások nem tudnak segíteni – mondjuk mert speciális esetről vagy körülményről van szó.

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő egész miniszterelnöki fizetését az Alapnak ajánlotta fel.

 

Az Alapnál nincs meghatározva a támogatási összeg felső határa. Jelenleg a legnagyobb tétel Milan Fiľo neve alatt jelent meg. Félmillió euróval járult hozzá az Alaphoz.

 

Milan Fiľo egy jelentő papírgyártó-birodalommal rendelkező oligarcha, aki a J&T befektetőcsoport köréhez tartozik, nevét együtt emlegetik a SkyToll szerződéssel is, mivel az állam számára rendkívül előnytelen megállapodás hátterében Fiľohoz és a J&T-hez köthető offshore cég áll.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!