Nyitókép forrása: TA3.com

 

A bankok adatai szerint több ezren igényelték törlesztőrészleteik halasztását az elmúlt hetekben. A pénzintézetek azonban ara figyelmeztetik ügyfeleiket, hogy a hitelmoratórium sem teljesen „ingyenes”, mert a halasztás is kamatozik – ezért fontolják meg, megéri-e halasztani a törlesztőrészletek fizetését.

 

A kormány a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítése céljából tette vezette be a hitelmoratóriumot, ámde ennek szlovákiai verziója nem ingyenes, a bankok kamatot számolhatnak fel a halasztott törlesztésekre is.

 

A Szlovák Takarékpénztár (SLSP) közlése szerint ennek ellenére több ezer kérelmet kapott eddig, ezek három negyedében a maximális, kilenc hónapos halasztást kérték az ügyfelek.

  hirdetes_300x300   

 

„Feltételezzük, hogy a jelenlegi számok arra vezethetők vissza, hogy rövid időn belül nagyon egyszerű online igénylési rendszert tudtunk beüzemelni a törlesztőrészletek halasztásának kérvényezésére. Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek nem kell elmenniük és megvárniuk, míg kérvényüket elbírálják”

 

nyilatkozta a SLSP munkatársa.

 

Ennek megfelelően a SLSP esetében online rendszerükön keresztül érkezett az igénylések 90 százaléka. A fennmaradó 10 százalék telefonon, személyesen vagy levélben kérvényezte a halasztást.

 

A ČSOB banknál is emelkedőben van a halasztási kérelmek száma. Míg kezdetben néhány tucat igénylés érkezett naponta, a napokban már napi néhány százra emelkedett a számuk.

 

A VÚB banka közlése szerint náluk a legtöbbször a fogyasztási hitelek törlesztőit halasztották az ügyfelek (kétszer annyi kérelem érkezett fogyasztási hitelre, mint lakáshitelre), majd a Quatro-termékek következnek a sorban.

 

A SLSP ugyanezt tapasztalta, jórészt fogyasztási kölcsönök törlesztőit halasztják az ügyfeleik. A kérelmek 72  százaléka 9 hónapos, 15 százaléka fél éves és négy százaléka 3 hónapnál rövidebb halasztásról szól.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.