Nyitókép forrása: reprofotó

 

Nem a magyar médiának kell bocsánatot kérnie Donald Tusktól, hanem az Európai Néppárt elnökének a magyaroktól – áll abban a szerkesztőségi cikkben, mellyel a wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál egy lengyelországi bulvárlap csütörtöki, magyar vonatkozású anyagára reagált.

 

A Jacek Karnowski által jegyzett írás azt követően jelent meg, hogy a német-svájci tulajdonú lengyel bulvárlap, a Fakt csütörtökön címoldalán magyar nyelven bocsánatkérésre szólította fel azokat a magyar újságírókat, akik Tusk apjának második világháborús szerepéről cikkeztek, és ezt egy lengyel forrásból átvett hiteltelen fotóval támasztották alá.

 

Az Európai Néppárt elnöke korábban a német sajtóban a magyar kormányt támadta, és politikáját az 1930-as évekbeli Németországéhoz hasonlította.

 hirdetes_810x300  

 

A wpolityce.pl szerkesztői szolidaritásukat fejezték ki magyarországi barátaikkal. Hangsúlyozzák, hogy Tusk „egyedül van álláspontjával”. A lengyel patrióták teljes mértékben értik Orbán Viktor miniszterelnök politikájának lényegét, és tudják, milyen nehéz feladat a kommunizmus, majd a posztkommunizmus és a „gyermekded” liberalizmus okozta károk után az ország újjáépítése – írják, hozzáfűzve: a magyar miniszterelnök sikerei „fontos inspirációt jelentettek a lengyelek számára a (2010-es) szmolenszki tragédia utáni nehéz időszakban”.

 

Azt, hogy Tusk lengyel politikusként a német sajtóban fogalmazta meg a magyar miniszterelnökkel szembeni vádakat, a portál az „erős baráti kötelékekkel egymáshoz kapcsolódó lengyelek és a magyarok összeugrasztására” tett kísérletnek minősíti.

 

„Ez azt a benyomást kelti, hogy a volt lengyel miniszterelnök az Európai Unió főbb politikai döntéshozóinak, köztük Berlinnek az elvárásait teljesíti, akik botrányos vádjaikat a kontinens keleti részéről származó személyekkel mondatják ki” – írják a hírportálon.

 

A lengyel szerkesztők szerint Donald Tusknak bocsánatot kell kérnie a magyaroktól a náci Németországgal való elfogadhatatlan összehasonlításért, és egyértelműen fel kell hagynia a Kelet-Közép-Európa érdekeivel összhangban nem álló tevékenységével.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.