Ferenc
  • HUF: 418.67
  • USD: 0.98
  • 8 °C
  • 20 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Szijjártó: adjon több tiszteletet a magyaroknak Románia elnöke!

A magyar külügyminiszter szerint a román elnök nyilatkozata "kifejezetten civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas

Nyitókép forrása: pannonrtv.hu

 

A külgazdasági és külügyminiszter azt kérte Klaus Iohannistól, Románia elnökétől, hogy adjon több tiszteletet a magyaroknak.

 

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban Klaus Iohannis szerda déli televíziós beszédére reagált. Az államfő azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a román parlament alsóháza a közelmúltban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét.

 

Klaus Iohannis kijelentette: a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) “azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”. Magyarul köszöntve a PSD elnökét, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a román elnök nyilatkozata “kifejezetten civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas.”

 

Klaus Iohannisnak tisztában kell lennie azzal, hogy az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarság döntő többsége rá szavazott a román elnökválasztáson – mondta.

 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország abban érdekelt, hogy jó kapcsolatot ápoljon Romániával, hiszen a két ország fontos gazdasági partnere egymásnak, és az Erdélyben és Székelyföldön élő magyaroknak is érdekük, hogy normális legyen a kapcsolat a két ország között. Az elmúlt napokban azonban a román állam képviselői sorra olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek megnehezítik a jószomszédi kapcsolat fenntartását – tette hozzá.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket