Nyitókép forrása: Romania-insider

 

A román kormányzó, Nemzeti Liberális Párt népszerűségének hanyatlásával és a járványi utáni időkre vonatkozó gazdasági tervek teljes hiányával magyarázza a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője, Barabás T. János Klaus Iohannis román kormányfő e heti magyarellenes megnyilvánulását.

 

Mint ahogy arról a Körkép.sk is beszámolt, Klaus Iohannis román (és nemzeti liberális oldalon álló) államfő azzal vádolta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot, hogy „a magyaroknak adta Erdélyt”. A román mércével is radikális kijelentés nagy felháborodást keltett.  Orbán Viktor magyar miniszterelnök ennek ellenére pénteken, a Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott, hogy „ezért a kesztyűért inkább nem hajolna le”.

 

Nacionalista köntösbe csomagolt reálpolitika

 

 hirdetes_400x285  

A KKI Magyayr Nemzetnek nyilatkozó vezető elemzője Barabás T. János szerint megtervezett politikai kampányról van szó. Emlékeztetett, hogy március közepétől a sokszorosára emelkedett a magyarokkal szemben legalábbis kritikus cikkek száma a román médiában. Nem mellékesen pedig a budapesti román nagykövet és a román külügyminiszter is a nyugati mainstream önjelölt szócsöveként kritikusan nyilatkoztak a magyar demokrácia helyzetéről.

 

„Johannis beszédének időzítése a politikai marketing kampány csúcspontja”- magyarázta a szakértő, hozátéve hogy az időzítés sem volt véletlen: Iohannis ominózus nyilatkozata előtt látott napvilágot egy felmérés, miszerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) népszerűsége 33 százalékra süllyedt a korábbi 36,7 százalékról, miközben az ellenzéki pártok erősödtek.

 

„Vagyis erős eszközöket kell bevetni a népszerűségvesztés megállítására, és ez hagyományosan a magyar kártya, hiszen a PNL-kormány, illetve az államfő képtelen gazdasági, vagy más érvekkel szimpátiát szerezni. Romániának nincs gazdasági terve a járvány utánra”

 

fogalmazott a szakértő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy másrészről Iohannis magyarellenes kirohanását meglepően sok román ellenzéki politikus és kormánykritikus kommentátor ítélte el. A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy már nem kifizetődő a magyarkártya használata, megjegyezte, hogy

 

Iohannis facebookon posztolt videóüzenete alatt péntekig 16 ezer hozzászólás jelent meg, amelynek többsége a kormány gazdasági-szociális intézkedéseit bírálja, és csak negyede támogatta a magyarellenes felhangot.

 

Kiemelte, hogy a magyar kártya kétélű fegyver: a PNL ugyan elvileg halászhat el a szocdemek kevésbé képzett, vidéki, nacionalista érzelmű választóiból, de nagy árat fizethet érte, mert fontos szavazatokat veszít miatta a városi fiatalok körében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!