Nyitókép forrása: origo.hu

 

Kutatóknak sikerült monoklonális antitestet létrehozniuk a koronavírussal szemben. Ez egy korai, de rendkívül fontos lépés a vakcina felé vezető úton – írja a Bloomberg hírügynökség.

 

A most kifejlesztett ellenanyag laboratóriumi körülmények között semlegesítette a SARS-CoV-2 tenyészeteit. A kutatás még bőven az állat- és emberkísérletek előtt van, de rendkívül ígéretesnek tűnik a járvánnyal szembeni harcban, akár megelőzés akár kezelés vonatkozásában – írja egy hétfőn közzétett tanulmány.

 

A 47D11 névre keresztelt ellenanyag a koronavírus sajátságos koronára emlékeztető fehérjedoménjeit célozza meg. A tesztel során nem csak a SARS-COV-2 ellen de a SARS ellen is jól szerepelt. A kutatók úgy gyanítják, hogy más koronavírus-fajták ellen is bevethető lesz az új antitest.

 hirdetes_300x300  

 

A monoklonális antitestek laboratóriumban létrehozott fehérjék, amelyek hasonlítanak a természetben előforduló eredetijükre, amelyeket az emberi test hoz létre a baktériumok és a vírusok legyőzése céljából. Ha már passzolnak a vírushoz, elképesztően hatékonyan küzdenek ellene.

 

A 47D11 fejlesztésénél egy géntechnológiával módosított egér szervezetét ösztönözték antitest létrehozására a koronavírusok fehérjedoménje ellen. Az egérben létrejött antitestet ezután a tudósok átformálták az embert támadó koronavírus fehérjedoménjét felismerő ellenanyaggá.

 

A monoklonális antitesteket eredményesen alkalmazták már bizonyos rákgyógyszerek fejlesztésénél is.

 

Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.