A székelyek kitalálták, a kárpát-medencei magyarság betolja: Meglehet az egy millió aláírás (Még zajlik a hajrá)

 

Ezekben a pillanatokban is óránként 20 ezer aláírással bővül a nemzeti régiók nagyobb önrendelkezéséről szóló összeurópai aláírásgyűjtés.

 

A Székely Nemzeti Tanács (SzNT) által életre hívott, az elmúlt 1 évben azonban botrányosan gyengén kampánykommunikált kezdeményezés a finisében végre nagyon felgyorsult.

 

 hirdetes_300x300  

Nagyot gondoltak a székelyek, csak aztán alábecsülték. Ne hagyjuk magukra őket – Írd alá! De mit és miért? (Interjúval)

 

A Körkép.sk kezdettől fogva teljes mellszélességgel támogatja az aláírásgyűjtés, cikkek, felhívások, interjúk segítségével is gyűjtöttük az aláírásokat a magyarok körében (pl. itt, itt, itt, itt és itt).

 

A kezdeményezés határideje május 7. éjfél, azaz még valamivel több, mint 24 óra.

 

 

Jelenleg óránkét 20 ezer új aláírás rögzül, Dabis Attila, a SzNT külügyi megbízottjának (a vele készült interjú itt olvasható a Körképen) tájékoztatása szerint a napokban az Európai Bizottság aláírásgyűjtő oldala is leállt. A brüsszeli informatikusok ugyanis nem voltak felkészülve ekkora mértékű magyar rohamra.

 

Mi várható?

 

A rendszer csak az elektronikusan összegyűjt aláírásokat mutatja, mely cikkünk írásakor jelenleg 759 ezernél jár. Ilyen tempóban néhány óra alatt meglesz a 800 ezer szignó, mi több, a határidő végéig akár az egy millió aláírás is összegyűlhet.

 

Mi a tét? A 2019, május 7-én indult petíció sikere esetén a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra. Azaz mi magunk dönthetünk például a felvidéki fejlesztési pénzekről

 

Annál is inkább, mert papír formátumban az egyes szervezeteknél szerte a Kárpát-medencében elérhető információk szerint legalább további 200 ezer aláírás van.

 

Mi a gond?

 

A probléma ott van, hogy ez sem elég. Nem elég ugyanis csak az egy millió aláírást összegyűjteni, az sem mindegy, hogy hány országból sikerül. Az EU hét tagállamának kell „bezöldülnie“, jelenleg azonban csak Románia, Magyarország és Szlovákia magyarjai teljesítették megfelelő számban a házi feladatot. Május 7. Éjfélig tehát semmiképp sem teljesül a feltétel.

 

A Magyar Nemzet folyosói pletykákra hivatkozva azt írja, a bizottság a koronavírus-járvány miatt lehetetlenné vált papír alapú gyűjtés akadályoztatása miatt a jövő héten hat hónappal kitolhatja az aláírásgyűjtést.

 

Mi várható?

 

Az egész hercehurca, utolsó pillanatban való kapkodás egy dologra jó volt: Hogy ráirányítsa a magyarság figyelmét a kezdeményezés fontosságára. Az ugyanis, amint azt korábbi cikkünkben is megírtuk, nemcsak a székelyeknek, nemcsak az erdélyi magyarságnak, hanem a felvidéken élő magyaroknak is új fejlődési lehetőségeket kínál (erről bővebben itt olvashatnak.).

 

A kezdeményezést támogatni az alábbi linkre kattintva lehet.

 

Már csak a külföldi, nyugat-európai kampányt kell az eddigieknél jobban megszervezni (Pesty László szerint már készül), hogy az aláírásgyűjtés második feltétele is teljesüljön: Az egy millió aláírásnak legalább hét országból kell megfelelő számban összejönnie. Bízunk abban, hogy meglesz.

 

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló cikket írhassunk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.