Nyitókép: afar.com

 

Bécs kapta a a világ legzöldebb városa címet. Ez igazán jó hír azoknak, akik a Dunaparton sétálgatva, csónakázva élvezték a korlátozási intézkedések feloldását.

 

A legzöldebb városok rangsorában 100 nagyvárost hasonlítanak össze a világ minden tájáról. Bécs különösen sok pontot kapott, ami egyrészt példaértékűnek tartott tömegközlekedésének köszönhető. Ezen kívül a napelemek elhelyezése nemrégiben kötelezővé vált minden új építésű házon.

 

Komoly súlya van az egész városra kiterjedő újrahasznosítási és komposztálási programoknak, valamint az egész városban összesen megtalálható mintegy 135 mezőgazdasági termelő piac is.

 hirdetes_810x300  

 

Earth Day inspired a global movement.
Kép forrása: bestcities.org

 

„Bécs valóban csodálatos, több mint a felén van zöldterület, ami egyedülálló. Ezek nem egyenletesen oszlanak el, ezért a világjárvány idején bicikliutakat hoztunk létre, és az utcákat megnyitottuk a gyalogosok számára. Ez nagyon fontos. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy van egy park a háza előtt”

 

– vélte a város alpolgármestere, Birgit Hebein.

 

Ezek a bicikliutak rövid távon mozgásteret nyitnak, ám hosszú távú stratégiára is szükség van.

 

„A világjárvány miatt sok ember nem mozdulhatott ki otthonról, és az idős, beteg emberek valószínűleg egész évben otthon maradnak, és ritkán mehetnek ki az utcára. Tehát szükségük van valami zöldre”

 

– magyarázta Azra Korjenic, a bécsi műszaki egyetem professzora.

 

Bécs ugyan nem egyformán zöld mindenütt, de egyre több nemzetközi rangsoroláson kapja a legjobb pontszámokat. A zöldövezetek fontosságát jól megmutatta a koronavírus-válság is.

 

A további sorrend:

 

  1. Bécs, Ausztria
  2. München, Németország
  3. Berlin, Németország
  4. Madrid, Spanyolország
  5. São Paulo, Brazília
  6. Manchester, Nagy-Britannia
  7. Liszabon, Portugália
  8. Szingapúr
  9. Amszterdam, Hollandia
  10. Washington, D.C., USA

 

Euronews, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!