A hosszú hétvége, a koronavírus miatti korlátozások részleges feloldása, valamint a csodálatosan szép májusi idő egyaránt arra serkentette Komárom lakóit, hogy ismét birtokukba vegyék a belváros utcáit.

 

Mert végre-végre elérkezett a felszabadulás napja, s ez a májusi nap a pillanatnyi helyzetet tekintve dupla értelmet nyert. A napfényes utcákon bizonyára sok ember nem is gondol rá, hogy miért is államünnep, miért is munkaszüneti nap május 8, hiszen úgy tűnik, időtlen idők óta így van ez, mi pedig egyszerűen örülünk a szabadságnak.  Mire is emlékezünk hát valójában? Hetvenöt évvel ezelőtt fejeződött be történelmünk legszörnyűbb vérontása, a

II. világháború: 1945. május 8-án tette le a fegyvert Németország a szövetséges államok hadereje előtt.

 

A szocializmus évtizedei alatt ezt az emléknapot mindig május 9-én ünnepeltük, és Oroszország, valamint a többi szovjet utódállam ma is ezzel a dátummal ünnepli a győzelem napját. De miért is ez az egynapos eltérés? A világháborút lezáró békeszerződés közép-európai időszámítás szerint május 8-án, 23.01 órakor lépett életbe, de ekkor Moszkvában már május 9-e volt. Hát, ilyen egyszerű.

 hirdetes_810x300  

 

E májusi napokban mi mindnyájan, önfeledt örömmel saját aktuális felszabadulásunkat ünnepeljük, a közösségünkre kiszabott korlátok részleges feloldását, melyet a koronavírus miatti küzdelemben kényszerűek voltunk betartani.  Igen, mi is háborús helyzetet éltünk, élünk meg, a hetvenöt évvel korábbi, sok vért kiontó háború után.  Igaz, ez teljesen más jellegű, de mégis nagyon nehéz, mert az ellenség láthatatlan, nem tudni, mikor hol bukkan fel, és egyelőre még fegyver sincs ellene. De szerencsére neves tudósaink már jó úton járnak, hogy hatékony vakcinát fejlesszenek ki.

 

Az viszont nagyon jó hír, hogy Szlovákia és Magyarország is sikeresen gátat szabott a koronavírus elleni küzdelemben, s így lehetővé vált, hogy nem kell okvetlenül az otthonainkba zárkóznunk. Bizonyos feltételek mellett, de tehetünk egy belvárosi sétát, leülhetünk kedves vendéglőnk teraszára, mehetünk szentmisére és istentiszteletre, de fodrászhoz, kozmetikushoz is.

 

Az engedmények kapcsán május 8-án délután Komárom belvárosa megtelt boldog, mosolygós emberekkel. Kisebb csoportokban sétáltak, fagyiztak, kávéztak, italoztak a vendéglátóhelyek külső teraszain, úgy, ahogy azt az előírt rendelet megszabja. Az asztalok mindenütt két méter távolságban vannak elhelyezve egymástól, melyeknél általában két személy ül, vagy pedig egybe tartozó nagyobb család. A felszolgáló személyzet az előírásoknak megfelelően szájmaszkot visel, és minden vendég után fertőtleníti az asztalokat.

 

Nádor utcai fagyizó
Klapka-téri fagyizó
Klapka György tér
Fiatal fiúk csapata az Európa-udvarban

 

A Nádor utcai sétányon, a Klapka-téren, az Európa-udvarban szinte minden pad foglalt, ahol régi kedves ismerősök beszélgetnek egymással, és élvezik a májusi napfényt.  Szinte mindenhol betartják a rendeleteket, talán csak a kamasz fiúkra jellemző, hogy eltérnek az előírásoktól, mert már nem tudnak meglenni egymás társasága nélkül. Koruknak megfelelően bandákba tömörülnek, mit sem ügyelve az előírt távolságtartásra.

 

A belváros-közeli Anglia park gesztenyefái gyönyörűen virágba borultak, mesés májust varázsolva. Árnyas ösvényein szerelmesek andalognak kézen fogva, nekik bizony nem érdemes másfél méteres távolságtartásról beszélni.  Kutyasétáltatók is akadnak bőven, ember és állat egyaránt boldog.

 

Virágba borultak az Anglia-park gesztenyefái
Anglia-park

 

Az Anglia park gesztenyefáiban gyönyörködik az ifjú V. László király is, aki városunk szülötte, és Komáromban itt van az ő birodalma. Igaz, megkoronázásához bonyolult szálak vezettek, rövid életet élt, de mégiscsak a mi királyunk volt, és valódi.

 

V. László király

 

A Lehár Ferenc parkban szintén fiatal fiúk ülnek nagyobb csoportban, örvendezve egymás társaságának. Az operett fejedelem előtt gyönyörű koszorú, lelkes rajongói nem feledkeztek meg születésének 150. évfordulójáról. ( 1870. április 30. Komárom )  A jelenlegi park az örökéletű zeneszerző egykori szülőházának helyszínén létesült. A Lehár Ferenc tiszteletére tervezett emlékünnepség és gálaest a jelenlegi körülmények miatt sajnos elmaradt, de bízunk benne, hogy őszre megvalósul.

 

Lehár Ferenc

 

A Nádor utcán a Szent András bazilika ajtaja is kitárva, már gyülekeznek a hívek a késődélutáni szentmisére. A templom előterében a rendeleteket bemutató ábrák tájékoztatják a híveket a kötelező távolságtartásról. A szenteltvíztartó letakarva fogad, kis asztalkán pedig kézfertőtlenítő várja az érkezőket.  Vasárnaponként Komáromban ismét

5 szentmise látogatható, ebből 2 szlovák és 3 magyar nyelven. Az Isten háza tárt kapuval vár minden embert, a szentmisék időpontjain kívül is bárki betérhet egy fohász erejéig.

 

Szent András bazilika
Szent András bazilika beltere
A templom előterében
A Szent Adrás bazilika bejárata

 

Szemben a bazilikával Jókai Mór szobra, fél utcával arrébb Klapka György tábornok szobra köszön ránk, akik Lehárhoz hasonlóan szintén arra várnak, hogy lelkes magyar emberek erős gyűrűje fogja őket körbe ismét, jelentős ünnepeinken.

 

Jókai Mór

De addig még várni kell, mert csak részben szabadultunk fel, a végső győzelem még hátra van. Addig is segítsen mindnyájunkat a Jóisten!

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.