Az elmúlt hónapok koronajárványa során tapasztaltuk, mennyire hiánycikké vált a szájmaszk. Sokan így otthon gyártottak maguknak különböző formában.

 

Vladimír Ždímal kémikus, a Cseh Tudományos Akadémiai kémiai folyamatok intézetéből a különböző szájmaszkok használhatóságát vizsgálta.

 

„A szájból beszéd során, vagy köhögéssel kiáramló cseppek mérete olyan nagy, hogy az otthoni szájmaszkok többsége felfogja őket,“

 

– magyarázta.

 hirdetes_300x300  

 

Teszteljük le saját szájmaszkunkat

 

A kutató laboratóriumi körülmények között vizsgálta az egyes szájmaszkok áteresztő képességét, beleértve a sálakat, konyhai törlőkendőket, anyagból készült zsebkendőket, de az olyan anyagokat is, mint a nanotextília. Mint elmondta, nem mindegyik alkalmas a légutak védelmére. Főleg akkor nem, ha nehezítik a légzést.

 

De hogyan tudjuk letesztelni, hogy mennyire megfelelő a saját szájmaszkunk? A kémikus azt javasolja, hogy fussunk fel a harmadik elemeltre. Ha közben nem fulladunk ki túlságosan, akkor a szájmaszk anyaga megfelelően légáteresztő. Az első réteghez így tehetünk egy második réteget és megismételjük a tesztet egészen addig, amíg légzési komfortunk nem csökken túlságosan.

 

Amint elkezdünk nehezebben lélegezni, lihegi, „az azt jelenti, hogy a kilélegzett levegő más utat kezd keresni magának, mivel a szájmaszk anyaga túlságosan nagy ellenállást tanúsít“ magyarázta.

 

Fontos a szájmaszk megfelelő viselése is. Azaz, hogy szánkat, orrunkat, állunkat is eltakarja, és egészen a fülünkig érjen.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.