Nyitókép forrása: MZV

 

A szlovák kormány június közepéig eldönti, hogy megnyitja-e Csehországgal és Ausztriával közös határait. A legközelebbi többoldalú tárgyalásokba már Magyarországot is bekapcsolják – jelentette ki Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter mai sajtótájékoztatóján.

 

Korčok hétfőn még úgy nyilatkozott, hogy a szlovák határok magyar irányba való megnyitása „még nem prioritás”. Az elutasító álláspont mára enyhülni látszik. Korčok ma kijelentette, hogy a legközelebbi, cseh és osztrák kollégájával zajló videókonferenciába a magyar külügyet is be fogja kapcsolni – leghamarabb pénteken fognak ismét egyeztetni az érintett országok képviselői. Az is elhangzott, hogy a hét végéig Magyarországgal is áttárgyalják az esetleges határnyitás feltételeit.

 

„Legkésőbb június 15-ig el kell döntenünk, hogy lehetővé tesszük-e a kölcsönös átjárást Ausztria és Csehország irányába”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott a szlovák külügyminiszter, hozzátéve, hogy a kedvező járványügyi statisztikák ugyan eufóriát okoznak, de még korai lenne bejelenteni, hogy június közepétől megnyílnak a határok, mivel az addig hátralévő időben sokat változhatnak a körülmények.

 

Figyelmeztetett a határnyitás és nemzetközi repterek megnyitásával kapcsolatos összefüggésekre és kockázatokra.

 

„A korlátozások feloldása és az átmenőforgalom ebben az esetben már jóval nagyobb területet fog érinteni”

 

mondta. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy rákérdezett osztrák kollégájánál, hogy milyen intézkedéseket terveznek bevezetni a schwechati reptéren.

 

„Biztosított, hogy a korlátozások feloldása után is működni fognak a tesztközpontok a reptéren”

 

Igor Matovič (OĽANO) nem sokkal később zajló sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy nem a miniszterek fogják eldönteni, hogy melyik országhatáron mikor fogják enyhíteni a korlátozásokat. A döntés joga egyedül a szakértők tanácsáé.

 

Szlovák külügyminiszter: A határnyitás Magyarország irányába egyelőre nem prioritás

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.