Nyitókép forrása: agrárszektor.hu

 

Folytatódik az aszályos időjárás az országban. Az elmúlt napok heves, ám koránt sem eléggé bőséges esői nem hoztak enyhülést, ráadásul több régióban minimális csapadék hullott csak.

 

Az agrárium méltán aggódik, egyelőre ugyanis nem túl jók az idei kilátások. A Pravda napilap beszámolója szerint a Dunamenti-alföldön a termőtalaj felső 10 centiméterének víztartalma a nullához közelít, a felső 30 centiméterben is csak 25 százalékos víztartalmat sikerült mérni.

 

A csapadékhiányt a szeles időjárás csak súlyosbította. Különösen a Csallóközaranyos – Párkány – Érsekújvár háromszögben, ahol szombaton 2-4 mm-nyi eső esett, miközben Pozsonyban vagy Máriatölgyesen 20 milliméternek örülhettek. Ógyallán május közepéig tíz héten keresztül nem esett eső.

 hirdetes_810x300  

 

Szlovákiában nem újkeletű probléma az aszály, ráadásul évek óta állandó témája a mezőgazdasági fórumoknak. Általában két kulcsfontosságú dolog kerül ezzel kapcsolatban terítékre: kártérítés az aszálykárokra a kiszámíthatóság és az anyagi biztonság érdekében, és öntöző-infrastruktúrák anyagi támogatása a megelőzés érdekében.

 

Az eddigi szlovák kormányzatok ezek teljesítésében nem különösebben jeleskedtek, pedig léteznek naprakész térképek, amelyek szinte naprakész információval szolgálnak, hol mekkora a csapadékhiány az országban, és melyek azok a területek, amelyek hosszú távon a legsúlyosabb szárazsággal kénytelenek szembenézni.

 

Itt érdemes kihangsúlyozni a Ján Mičovský (OĽaNO) mezőgazdasági miniszter legutóbbi TA3-beli tévés szereplésén elhangzottakat, miszerint 1990-ben Szlovákia 320 ezer hektárnyi termőterülete volt lefedve öntözési infrastruktúrával. Mára ez a szám rendkívül szerény 54 ezer hektárra zsugorodott.

 

Az új agrárminiszter az öntözés-támogatások felélesztését ígérte, csakhogy ezt most a koronavírus mellett a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségben elburjánzott, és az elmúlt hetekben leleplezett korrupció is akadályozza, minimum addig, míg újra nem rendezik szakmai alapon a minisztériumi ügynökség sorait.

 

A legutóbbi súlyos aszályra 2017-ben került sor, akkor egyes vidékeken a termés 70 százalékát felemésztette a szárazság. Az SNS-vezette mezőgazdasági tárca 34 milliós kárt állapított meg, amelynek a felét volt hajlandó kompenzálni. Nagyjából 200 kompenzációs igénynek tettek eleget – két évvel később.

 

De a 2018-as szárazság okozta károkat már nem kompenzálták, arra hivatkozva, hogy közben felmentek az árak, így bár kevesebb terményt, de magasabb áron tudnak értékesíteni a gazdák.

 

Az előrejelzések szerint a héten folytatódik a változékony időjárás, több kevesebb esővel és zivatarokkal. Így újabb csapadékra még mindig van remény. És bár a májusi eső aranyat ér, aligha tudja pótolni a hó nélküli tél és az eső nélküli március-április csapadékhiányát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!