Nyitókép forrása: thenewdaily.co.au

 

2009 májusa óta nem volt ennyire mélyen a gazdasági hangulatindex Szlovákiában – derül ki a HNonline.sk cikkéből. Nem csak a vállalkozók, de a fogyasztók is pesszimistán látják a jövőt.

 

Szlovákia e tekintetben Európa negyedik legpesszimistább országa. A vállalatokat nagyon érzékenyen érintette a koronavírus-járvány. A szolgáltatói szektorban ténykedő cégek felének sajnos már van tapasztalata elbocsátásokkal. Ráadásul ezek azok az ágazatok, amelyekre nézve utoljára enyhítik majd a korlátozásokat.

 

A gazdaság más területein sem uralkodik eufória. Az ipar és a kereskedelem vállalatai is rendkívül aggodalmasak. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy az ország rendkívül kiszolgáltatott a külkereskedelemnek és az exportnak, ráadásul a járvány miatt szintén rossz állapotban lévő autóipar szélsőségesen felülreprezentált a szlovákiai gazdaságban.

 hirdetes_810x300  

 

A fogyasztók sem túl derűlátóak, de az áprilisi hangulatindexhez képest a mostani értékek már valamelyest javulnak – egyenes arányban a korlátozó intézkedések feloldásával.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!