Nyitókép: LESY SR/illusztráció

 

Erdei iskolákat alakítottak szlovák és magyar erdőgazdaságok közösen a szlovákiai Léván és a Nógrád megyei Somoskőn; a fejlesztések az „Erdészek a környezeti nevelésért” című programban az Európai Unió támogatásával valósultak meg az elmúlt két évben – közölte az MTI-vel pénteken az szlovák állami erdészet.

 

A Lesy SR a magyarországi Ipoly Erdő Zrt.-vel partnerségben vett részt a határon átnyúló Interreg pályázaton. A pályázat teljes költségvetése 1 millió 438 ezer euró volt, ebből a Lesy SR. 723 ezer, az Ipoly Erdő Zrt. 715 ezer euró összegben valósította meg a pályázatban meghatározott célokat, mindkét partner jelentős önrésszel egészítette ki az összeget.

 

Mint írták, a cél a határmenti térség vonzerejének növelése volt, ennek egyik eszköze pedig a fiatal generáció környezettudatosságának javítása, természettudományi ismereteik bővítése az erdei iskolák segítségével.

 hirdetes_810x300  

 

Léván egy használaton kívüli romos épületet alakították át interaktív erdei iskolává, Somoskőn egy 5900 négyzetméteres kirándulóközpontot építettek át, bővítve a szálláshely kapacitást, a közösségi teret és a szolgáltatásokat. Az interaktív bemutatótérben a térség turisztikai, történelmi, geológiai látnivalóit ismerhetik meg az érdeklődők.

 

A lévai erdei iskola létesítményei 4100 négyzetméteres területen épültek fel úgy, hogy a szakemberek bevitték az erdőt a városba. A Léva belterületén lévő komplexumban ugyanis zöld szigetet képez az udvaron egy mini arborétum.

A program a létesítmények kialakításán túl szakmai és játékos programokat, műhelymunkát, és a nagyközönség számára szervezett rendezvényeket is tartalmazott.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!