nyitókép forrása: zenyvmeste.sk

 

Felhívásban követelik a közmédia reformját az ott dolgozó szerkesztők, operatőrök, gyártásvezetők, dramaturgok és más alkalmazottak.

 

A Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszternek címzett dokumentum szerint a közmédia sorsának alakításában „hallatni akarják hangjukat az RTVS tényleges értékteremtői is”.

 

A miniszter figyelmét elsősorban a közmédia elégtelen és nem megfelelő finanszírozási rendszerére hívják fel. Jelenleg a közmédia az úgynevezett üzembentartási díjakból, a reklámbevételekből és az állami költségvetésből nyújtott támogatásokból tartja fenn magát.

 hirdetes_300x300  

 

A levél írói szerint azonban ebben formában az RTS ki van szolgáltatva a mindenkori kormányoknak, ezért olyan finanszírozási forma kialakítását követelik, ami független a politikusok a kénye-kedvétől.

 

Egyúttal jelezték, hogy támogatják a közmédia átfogó auditellenőrzését – a vezetőség esetében felmerült annak a gyanúja, hogy szakmai hozzá nem értésből vagy szándékosan, de rosszul használták fel az RTVS anyagi forrásait.

 

A második fontos követelése a levél íróinak az igazgatóválasztás módjának megváltoztatása lenne. Azt ugyanis a kormánykoalíció többsége választja meg a parlamentben, tehát kiválasztása politikai alkuk és jelölések eredménye. A levél írói szerint olyan választási rendszerre van szükség, amely megszünteti az igazgató személyének túl gyakori változtatását, és olyan vezető megválasztását teszi lehetővé, aki általánosan elismert szaktekintélynek számít a média ágazatán belül.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!