Laura, Alida
  • HUF: 352.57
  • USD: 1.20
  • 19 °C
  • 30 °C
Mindennapjaink

Piszkos pénzek európai statisztikája – érdekes és tanulságos számokat tettek közzé

Még a Nyugaton sem történt eddig érdemi áttörés a pénzmosás megakadályozásában

Nyitókép forrása: körkép.sk/KPA

 

Az európai hatóságok az illegális hátterű pénzek mindössze 1,1 százalékát foglalják le. Miközben a túlburjánzott korrupció miatt Szlovákiában nagyobb védelmet biztosítanának és anyagilag is megjutalmaznák a bejelentőknek, a világ számos részén, még Nyugaton sem történt eddig érdemi áttörés a pénzmosás megakadályozásában. És 10 valómásból kilenccel a hatóságok nem tudnak mit kezdeni, mert haszontalannak bizonyulnak. Érdekes és egyben tanulságos statisztikai adatok következnek. 

 

A politico.eu cikke szerint idén eddig világszerte 4500 milliárd dollárnyi piszkos pénzt mostak tisztára. Az ENSZ Drog- és Bűnügyi Hivatala becslése szerint az illegális hátterű pénzek a világ GDP-jének 2-5 százalékát teszik ki.

 

Ami Európát illeti, még az EU-28-ra vonatkozó adatok szerint az unió brittó nemzeti össztermékének 0,9 százaléka származik illegális tevékenységből. Ez számszerűleg 160 milliárd dollárnak megfelelő összeg. Ennek 98,9 százaléka sosem kerül a hatóságok kezébe.

 

A 2006 és 2014 közti gyanús vagy kétes pénzmozgások két harmadát két ország produkálta: Nagy-Britannia (London kedvelt csomópontja a pénzüket elrejteni akaróknak) és Hollandia.

 

A cash kora

 

A pénzügyi bűncselekmények alfa és omegája továbbra is a készpénzforgalom, mert könnyen és lenyomozhatatlanul mozgatható, nehéz visszakövetni az útját.

 

Az Europol szerint minden bűnöző használ készpénzt a pénzmosási folyamat egy adott részében. Egy másik fontos ténymegállapítás, hogy ha egy gazdaságban túl sok nagy címletű, a lakosság és a cégek által nem használt bankjegy vagy forgalomban, akkor az a feketegazdaság jelenlétére utal. Ezeket a bankókat könnyű pénzügyi intézetek, kaszinók segítségével, ingatlanvásárlás vagy virtuális valuták útján tisztára mosni.

 

Az uniós készpénzforgalom 30 százalékát az 500 eurós bankók teszik ki. A százas és 200-as bankókkal együtt a forgalmi arányuk 54 százalék. Mindeközben az Európai központi Bank egy régi felmérése szerint hét évvel az 500-as bankók bevezetése után az eurozóna lakosságának 56 százaléka sosem látott még 500-as bankót (ez 2009-ben volt).

 

200 milliárd eurónyi eurós bankjegy holléte ismeretlen az európai hatóságok számára. De ezzel párhuzamosan évi 1,5 milliárdnyi készpénzt foglalnak le a hatóságok Európában bűncselekmények kapcsán.

 

Körkép.skm

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket