Mindennapjaink

Szijjártó: Gesztusnak értékeljük Matovič Trianonnal kapcsolatos meghívását. Korčok: Ami egyeseknek trauma, az másoknak a szabadság kezdete

”Ilyen jelzést várnak el Magyarországtól is, amikor Önök emlékeznek meg június 4-ről”

Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Magyar-szlovák külügyminiszteri szintű találkozóra került sor kedden Budapesten Szijjártó Péter és Ivan Korčok részvételével.

 

Hirdetés(x)

A tárcavezetők közös sajtótájékoztatójukon Trianon 100. évfordulóját is érintették.

 

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter elmondta, hogy a magyar kormány elfogadja, hogy egy másik országnak más az álláspontja ugyanabban a kérdésben.

 

 „Úgy látjuk, hogy Szlovákia részéről ebben a kérdésben teljes nyitottság van, ezt jelzi a szlovák miniszterelnök lépése”

 

– mondta Szijjártó. Mint ismert, a „múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünben van” mottóval ma 100 felvidéki magyart hívott meg Trianon kapcsán a pozsonyi várba a szlovák minszterelnök.

 

Hirdetés(x)

Matovič és miniszterei a pozsonyi várban emlékeznek Trianon 100. évfordulójára 100 meghívott felvidéki magyarral

 

Szijjártó Péter köszönetet mondott Szlovákiának azzal kapcsolatban is, hogy amikor a legnehezebb volt a helyzet a déli határon, Szlovákia határőröket küldött segítségként, és megvédhették így az ország és az Unió külső határait.

 

Ivan Korčok Trianon kapcsán úgy fogalmazott, hogy mindketten nagyon nyíltan és őszintén tudnak beszélni erről a kérdésről.

 

„Ugyanezt a történelmi eseményt másként fogjuk fel. Ami egyeseknek trauma volt, másoknak a szabadság kezdete. De ez nem lehet, hogy szikla, kőbálvány legyen, mely ránehezedik a kapcsolatunkra”

 

– fogalmazott.

 

A szlovák külügyminiszter szerint Igor Matovič mai meghívása nagyon erős jelzés, amely empátiáról tanúskodik.

 

”Ilyen jelzést várunk el Magyarországtól is, amikor Önök emlékeznek meg június 4-ről”

 

– hangsúlyozta

 

Korčok hozzátette, hogy azt kívánja, hogy azok a hangok, amelyek majd Budapesten elhangoznak a hét folyamán, az empátia hangjai legyenek és a jövőbeni együttműködés felé hassanak.

 

A mai külügyminiszteri találkozóról a Körképen még foglalkozunk.

 

 

Szijjártó a Korčokkal való találkozó után: A következő évek az újabb sikerekről fognak szólni

Korčok: Trianon nem válhat egy olyan bálvánnyá, ami gátolni fog minket abban, hogy a jövő felé tekintsünk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Berlin
2020. jún. 02. 18:11

Tehát Korčok - akinek ünnepnap - empátiát vár ünnepe alkalmából azoktól, akiknek gyásznap a trianoni évforduló. Nem tudható, vajon Korčok - puszta empátiából - hajlandó lenne-e a Felvidék magyarok lakta régióinak autonómiájáról is beszélni. Ha már jövőbeni együttműködésről van szó...

Fehér István
2020. jún. 02. 19:44

Általában egyetértek a magyar külügyminiszterrel, most viszont egyáltalán nem : Úgy látjuk, hogy Szlovákia részéről ebben a kérdésben teljes nyitottság van, ezt jelzi a szlovák miniszterelnök lépése” Valóban? Miben nyitott a szlovák fél? Abban talán, hogy Magyarország kínosan kerüli a forró témákat? Ezek beleröhögnek a képünkbe! Meg ismét "Szíjjártó köszönetet mondott....." mint a múltkor Komáromban Sulíknak! Fordított irányba nincs köszönet soha egyetlen tolvaj nép képviselője részéről sem! Ez a megfelelési kényszer és szolgalelkűség már elkeserítő! A bőrünkről van szó! Bennünket loptak meg 100 éve! Ne tessék már fordítva ülni a lovon! Ez meg itt mindennek a teteje : Ilyen jelzést várunk el Magyarországtól is, amikor Önök emlékeznek meg június 4-ről” Tehát még azt is elvárják, hogy Budapesten milyen módon emlékezzünk meg! Hogy is van a mondás? "Adj a tótnak szállást....." Hát nem aranyos?

    Dr. Ungverjaland
    2020. jún. 03. 08:52

    Fél évvel ezelőtt, egy szlovák külügyminiszter ilyen fellépése esetén szó nélkül egyetértettem volna ezzel az állásponttal. Azonban most tényleg úgy tűnik, - apró politikai jelekből olvasva -, hogy Szlovákia valóban kinyitja Pandora szelencéjét, és feladja eddigi magyarokkal kapcsolatos álláspontját. Ebben az esetben viszont valahogy el kell tudniuk adni a változásokat a szlovák többség számára is. Ha ehhez az kell, hogy el tuják mondani otthon, hogy ezeket a vitákat ők nyerték meg: akkor legyen így! Sajnos a múltat elvesztettük, de a jövőt megnyerhetjük!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket