Nyitókép: AFP

 

Rosonczy-Kovács Mihály a Közép-Európai Nézőpont Intézet elemzője elmondta, a Közép-Európai Nézőpont Intézet ötödik éve végzi azt a kutatást, amely azt vizsgálja, hogy hogyan vélekednek Magyarországról a szomszédos országok állampolgárai, illetve hogyan vélekednek a magyarok a szomszédos országokról.

 

Javult Magyarország megítélése a szomszédos országokban – ez mutatja egy friss felmérés. A szomszédos országok közül egyébként Szlovákiában vannak a legjobb véleménnyel Magyarországról, míg a magyarok változatlanul Ausztriáról vélekednek a legkedvezőbben.

 

 hirdetes_810x300  

Kiemelte, például 2017-hez képest Szlovákiában majdnem 20 százalékkal növekedett azok aránya, akik jó véleménnyel vannak Magyarországról, a megkérdezettek 78 százaléka mondta azt, hogy pozitívan állnak  az országhoz.

 

Felhívta  a figyelmet arra is, hogy idén először fordult elő, hogy a megkérdezettek több mint fele Ausztriában is azt mondta, hogy jó véleménnyel van Magyarországról. Hozzátette, Horvátországban is tíz százalékos emelkedést regisztráltak idén.

 

Rosonczy-Kovács Mihály arra is kitért, hogy Szlovákiában az elmúlt években lekerültek a napirendről azok a témák, amelyek magyar fronton megosztották a társadalmat, mint például a Malina Hedvig-ügy is. Hozzátette, az Eurobarométer vonatkozó kutatásait is azt mutatják, hogy a szlovák közvélemény alapvetően konzervatív, konzervatívabb, mint a magyar. A kutatási eredmények pedig arra engednek következtetni, hogy a szlovák társadalomban lecsapódik az, hogy a magyar kormány nemzetközi szinten is markánsan felvállalja a konzervatív értékeket.

 

A beszélgetés végén arra is kitért, hogy a magyar-román kölcsönös megítélés mindenképpen javításra szorulna a közép-európai együttműködés szempontjából is, míg Szerbiával kapcsolatban azt látjuk, hogy a szerbiaiak 60 százaléka jó véleménnyel van Magyarországról.

 

M1/hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.