Mindennapjaink

Koronavírus – Csehország és Szlovákia megnyitják egymás között államhatáraikat

"Ahogy egy jó vendéghez illik, hoztam egy ajándékot. Éjféltől kezdve felújítjuk Csehszlovákiát"

Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Csehország és Szlovákia szerda éjféltől kezdve teljes mértékben megnyitják határaikat a két szomszédos ország állampolgárai előtt – jelentette be Igor Matovič szlovák miniszterelnök szerdán Prágában a hivatalos tárgyalások kezdete előtt.

 

Hirdetés(x)

“Ahogy egy jó vendéghez illik, hoztam egy ajándékot. Éjféltől kezdve felújítjuk Csehszlovákiát, megnyitjuk egymás állampolgárai előtt határainkat, és lehetővé tesszük a kölcsönös utazást”

 

– mondta a szlovák kormányfő, miután Andrej Babiš cseh kormányfő meghívására szerda délelőtt egynapos hivatalos látogatásra megérkezett Prágába. Megjegyezte, hogy a határok kölcsönös megnyitásáról két napja egyeztek meg a miniszterelnökök.

 

Andrej Babiš azt mondta, hogy éjféltől kezdve a cseh, illetve a szlovák állampolgárok számára a szomszédos országba való utazás “teljes mértékben visszatér a járvány előtti időbe, keretekbe”. A jelenlegi szabályozás szerint a csehek és a szlovákok mindössze 48 órára látogathatnak el szabadon a másik országba.

 

Csehszlovákia, a közös állam megszűnte után hagyománnyá vált, hogy az új cseh, illetve szlovák miniszterelnök és más vezető politikusok első hivatalos útja Pozsonyba vagy Prágába vezet. Matovičot márciusban iktatták be tisztségébe, de első külföldi útjára a koronavírus-járvány miatt csak megkésve kerülhetett sor.

 

Hirdetés(x)

Babiš és Matovič a találkozón tájékoztatják egymást a járvány elleni küzdelemről, és véleményt cserélnek egyebek között a cseh-szlovák kapcsolatokról, az Európai Unió új költségvetési időszakának tervezetéről és a visegrádi együttműködésről is.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket