Nyitókép forrása: ta3.com

 

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának vezetői ma megemlékeztek a Trianoni békediktátum századik évfordulójáról – adta hírül a TASR hírügynökség.

 

Megjegyezzük, hogy a megemlékezés kifejezést használták ünneplés helyett. A békeszerződés Tyrš rakparti emlékművét Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke, és a helyettes házelnökök, Peter Pellegrini (Smer), Grendel Gábor (OĽANO), Milan Laurenčík (SaS) és Juraj Šeliga (Za Ľudí) koszorúzták meg „ezzel tisztelegve a békeszerződés aláírásának emléke előtt, amely meghatározta a széthullott Osztrák-magyar Monarchia utódállamainak határait”.

 

„Eltelt 100 év a számunkra nagy jelentőségű szerződés aláírása óta, amikor meghatározták a határokat és az első világháború utáni Európa működését. Ez alapozta meg államunkat, létrejött Csehszlovákia”

 

 hirdetes_400x285  

jelentette ki Kollár. Emlékeztetett, hogy „a Trianonról alkotott vélemények eltérők, de nem a múltba kell néznünk, hanem a jövőbe, és arra, milyen a kapcsolatunk ma Magyarországgal”.

 

„Az elmúlt tíz évben kapcsolatunk kiegyensúlyozott és kiemelkedően jó. Ha így folytatjuk, akkor minden igazságtalanságot és jogtalanságot elfeledhetünk”

 

Peter Pellegrini szerint Szlovákia és Magyarország a francia-német megbékélés példáját vehetné alapul.

 

„Sikerült túllépniük a régi történelmi sebeken és sérelmeken, amelyeket kölcsönösen ejtettek egymáson, és megalapították az európai projektet, amelyből Szlovákia is profitál”

 

mondta.

 

Grendel Gábor az évforduló kapcsán köszönetet mondott mindkét ország politikusainak, állami tisztviselőinek és a társadalmi élet képviselőinek, hogy hozzájárultak Szlovákia és Magyarország jelenlegi, történelmi léptékben példátlanul jó kapcsolatához.

 

Juraj Šeliga felszólított mindenkit a két ország viszonyára való tekintettel, hogy „nyilatkozatokkal, memorandumokkal ne szítsanak feszültséget és konfliktusokat”. Laurenčík azt hangoztatta, reméli, hogy a következő száz évben is így maradnak a határok.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!